Ο Κυριάκος Μαντούβαλος, υπεύθυνους Τύπου και Επικοινωνίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλάει στο MarketNews.gr για τη συνάντηση του Γιάννη Μουζάλα με τους πρόσφυγες-μετανάστες και αναφέρει τα όσα πραγματικά έγιναν το πρωινό της Δευτέρας στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού

 «Επί προσωπικού δεν έχω να πω λέξη. Μου αρκεί η αίσθηση ότι δεν αρκούν 10, οι οποίοι υποκινούν 30, για να καταστρέψουν τη ζωή 1.500 και κατ επέκταση όσων περισσότερων μπορούν δημιουργώντας ψευδείς ειδήσεις, όπως η απεργία πείνας, που δεν ισχύει, αν κι από χθες ειπώθηκε από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ. Τη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου δεν επέτρεψαν οι ίδιοι 30 (υποκινούμενοι από τους 10) να μπει το φορτηγάκι με τη σίτιση. Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, σε κλιμάκωση της προαναφερθείσας ενέργειας προχώρησαν σε κατάληψη της δομής που μεταξύ άλλων περιείχε και το κλείδωμα της εξωτερικής πόρτας που οδηγούσε στα γραφεία που στεγάζονται οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη δομή, καθώς και οι συνεργάτες του υπουργείου στο χώρο. Ο κ. Μουζάλας πήγε μόνος εκεί και τους ζήτησε να ανοίξουν την πόρτα και στη συνέχεια να συζητήσουν.

Υπήρξε μια αντίδραση 40-45 λεπτών, στη συνέχεια άνοιξαν την πόρτα και συζήτησαν με τον υπουργό. Η εικόνα ενός μωρού στον αέρα είναι μια βίαιη εικόνα. Τι σηματοδοτεί; Αγανάκτηση; Κατανοητή. Χειραγώγηση; Μη αποδεκτή. Τα παιδιά τα περιφρουρούμε, δεν τα “χρησιμοποιούμε”. Αυτός ο γονιός στη συνέχεια συνεισέφερε στο διάλογο που ακολούθησε, όπως και ο άλλος που κινήθηκε επιθετικά στον κ. Μουζάλα.

Πόσες χιλιάδες λέξεις ειπώθηκαν για να μην ειπωθεί αυτό που πραγματικά συνέβη. Δημιουργήθηκε ένα ζήτημα, το οποίο πήγε να συζητήσει και να επιλύσει ο ίδιος ο υπουργός με τους λίγους που το κινούσαν (όχι με τους ελάχιστους που το κινητοποιούσαν). Και η συζήτηση αποδείχθηκε και χρήσιμη και γόνιμη.

Καθώς όσο διάστημα θα μείνουν οι άνθρωποι ακόμη εκεί θα υπάρξει βελτίωση και στη συνέχεια θα πάνε σε ακόμη καλύτερες συνθήκες, σε επίσημες δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους. Στη συνάντηση υπήρξε δέσμευση για βελτίωση της σίτισης από το DRC (Δανέζικο συμβούλιο προσφύγων) που έχει την ευθύνη της σίτισης. Θα υπάρξουν, επιπλέον,  βελτιώσεις για να έχουν περισσότερο ζεστό νερό, ενώ θα υπάρξει και ειδική “ρύθμιση” ώστε να υπάρχει συνεχώς ζεστό νερό για τα μωρά παιδιά. Θα υπάρξει ενίσχυση της αστυνόμευσης κατόπιν της ρητής απαίτησης των προσφύγων που ζουν εκεί, όπως και βελτιώσεις στον τομέα της περίθαλψης. Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι υποστήριζαν πως θέλουν εκπαίδευση ενώ τα παιδιά παρακολουθούν πρόγραμμα εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, και τα μεγαλύτερα (ηλικία γυμνασίου) πάνε στο διαπολιτισμικό σχολείο. Επιπρόσθετα, ισχυρίζονταν πως θέλουν και βελτίωση στα υγειονομικά, ενώ δεν επέτρεψαν σε γιατρό και νοσηλευτές να μπουν στον χώρο να μεταφέρουν ασθενή.

Συμμερίζομαι όσους λυπούνται για τη χθεσινή -κατ αυτούς- “αποτυχία”. Συμπαρίσταμαι και στο δίκαιο αίτημα τους για παραίτηση Μουζάλα… Το “εδώ υπάρχει κράτος με κανόνες” είναι βαρύ πράγμα όταν έχεις στήσει όλη σου την σταδιοδρομία πάνω στο αντίθετο ακριβώς δόγμα. Επίσης, είναι βαρύ πράγμα να σου πηγαίνει ο τύπος με το πορτοκαλί πουλόβερ(Γιάννης Μουζάλας) στα 60+ και να σου λήγει την κατάληψη μόνος τους. Ούτε δύο διμοιρίες για το καλό, ούτε ένας ματωμένος να έχεις να κάνεις αφίσα περί “ευαισθησίας από το LIDL”. Είναι δε ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία να κάθεται μετά και να συνομιλεί με αντιπροσωπεία των ανθρώπων που ζουν εκεί -μέσα στην αντιπροσωπεία αυτή να είναι τόσο αυτός που του πέταξε το μωρό στα χέρια, όσο και ο άλλος που δυο φορές εγώ σταμάτησα το χέρι του για να μην φάει μπουνιά ο Μουζάλας-, και στο τέλος να κατεβαίνουν να κάνουν δηλώσεις μαζί του στους δημοσιογράφους που περίμεναν από κάτω.

Τα προβλήματα στο Ελληνικό είναι σημαντικά και πρέπει να λυθούν άμεσα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η πλήρης εκκένωση της άτυπης δομής. Η συζήτηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και όλοι οι άνθρωποι που ήταν εκεί κατάλαβαν πως ότι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των βελτιώσεων θα γίνει. Όχι θαύματα, όχι ψέματα (Τους το είπε μέσα στη συνάντηση 8 φορές).

Συμφωνώ κι εγώ λοιπόν. Να παραιτηθεί ο Μουζάλας… Αν αυτό είναι το ζητούμενο.»

Σχετική εικόνα

Facebook Comments