Φόβους για το κίνδυνο ελληνικού «ατυχήματος» εκφράζουν οι επενδυτές, εν όψει των πληρωμών του καλοκαιριού, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – θεσμών.

Η κύρια ανησυχία των επενδυτών συνίσταται στη μη ολοκλήρωση της β αξιολόγησης έως τις αρχές του Ιουλίου, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται τη μη καταβολή της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει ομόλογα, συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Υπάρχει μία μικρή ανησυχία, αλλά αναμένουμε πως η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά» τονίζει ο διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest.

«Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημιές και από αυτή την άποψη, θα θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» σπεύδει να προσθέσει.

Ενδεικτική του κλίματος αβεβαιότητας, είναι η πορεία του κόστους ασφάλισης έναντι μίας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας (CDs), το οποίο βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Στα ύψη βρίσκονται, και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το 2ετές ομόλογο να κυμαίνεται κοντά στο 10% και το 10ετές ομόλογο κοντά στο 8%.

Facebook Comments