Όλα έτοιμα για τη μεγάλη κολοτούμπα
Τα μόνα σίγουρα είναι τα εξής πλέον: Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση μόνο ως σύμβουλος και όχι χορηγός, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει
Τα μόνα σίγουρα είναι τα εξής πλέον: Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση μόνο ως σύμβουλος και όχι χορηγός, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει
Τα μόνα σίγουρα είναι τα εξής πλέον: Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση μόνο ως σύμβουλος και όχι χορηγός, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει πέραν της 20ης Φεβρουαρίου και ο Αλέξης Τσίπρας θα συνθηκολογήσει.
Σε ότι αφορά το πρώτο, αν κανείς επικεντρωθεί σε αυτά που συνεχίζει να ζητά και ξεκάθαρα πλέον το ΔΝΤ και στο τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι, εύκολα θα συμπεράνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο ρόλος του ταμείου σύντομα και από εποπτικός να γίνει χρηματοδοτικός. Όπως σημείωσε και η Citi σε έκτακτο report της χθες, η διαφωνία ΔΝΤ-ΕΕ για τους στόχους του ελληνικού προγράμματος και την ανάγκη για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παραμένει το κύριο εμπόδιο για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως ακριβώς ήταν και το θέμα-κλειδί όταν το πρόγραμμα εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015, αλλά και όταν έπρεπε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τον Μάιο του 2016. Η αντιπαράθεση έληξε και στις δύο περιπτώσεις με το ΔΝΤ να παραμένει “πλήρως δεσμευμένο”, αλλά μόνο με εποπτικό ρόλο ενώ δήλωσε ότι θα επανεκτιμήσει τη θέση του σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η Ε.Ε το θεώρησε αυτό αρκετό (κυρίως η Γερμανία) για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Αθήνας.
Από την μεριά τους, οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα , όπως η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων στα πλαίσια του κόφτη δημοσιονομικών δαπανών του 2019, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Οι βασικοί πιστωτές της ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Ολλανδία οι οποίοι είναι φέτος αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους, δεν πρόκειται να δεχθούν την αποχώρηση του ΔΤΝ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό φάνηκε και χθες από τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, οι οποίες απηχούν τις θέσεις της Γερμανίας, ότι δηλαδή η Ολλανδία δεν θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρχει μέσα σε αυτό και το Ταμείο.
Η αγωνία πλέον των Ευρωπαίων είναι ξεκάθαρα το να κρατήσουν το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα πάση θυσία, και κυρίως γιατί δεν θα μπορούν μετά να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους αφού η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο της Ελλάδα πέρασε από τα κοινοβούλιο με την προϋπόθεση ότι το Ταμείο θα είναι «παρών», και γι’ αυτό οι διαρροές περί παρασκηνιακών διαβουλεύσεων .
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν την ευρωπαϊκή πλευρά να ψάχνει κάποιες «δημιουργικές» ιδέες για να λυθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις. Όπως σχολιάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η έκθεση του ΔΝΤ (Άρθρο ΙV) – και παρά την «επίθεση» που εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνοντας έκπληκτος από την «σκληρότητά» της – αποτελεί ένα θετικό βήμα με την έννοια του ότι είναι πλέον πίσω μας και το έδαφος για την «μεγάλη διαπραγμάτευση» όπως την χαρακτηρίζουν, έχει αρχίσει έτσι να στρώνεται. Όπως προσθέτουν, αυτή την εβδομάδα υπάρχει πληθώρα επαφών με στόχο την εξεύρεση μίας λύσης που να εξασφαλίζει την παραμονή του Ταμείου, με την ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα να παραμένει φυσικά ο μεγάλος «άγνωστος».
Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει πίσω και θα δεχτεί τα πάντα, και αυτό που τους απασχολεί και τους κάνει να αγωνιούν είναι το τι θα κάνει το ΔΝΤ, δεχόμενοι κάποια από τα μέτρα που απαιτεί εκτός από αυτό της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι καθυστερήσεις που «παίζει» η ελληνική κυβέρνηση για τους δικούς της γνωστούς ψηφοθηρικούς λόγους, σε συνδυασμό με την προσπάθεια φιλικού «εγκλωβισμού»« του Ταμείου στο πρόγραμμα από την πλευρά της ΕΕ, σημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν κι άλλο χρόνο, τη στιγμή που βέβαια πολλά ακόμα παραμένουν άλυτα, όπως η μεταρρύθμιση στα εργασιακά.
Και το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει πίσω πραγματοποιώντας μία… δυναμική στροφή προς την συμφωνία, έγινε πλέον ξεκάθαρο αυτή την εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί πλέον να πείσει τους δικούς του με… μασάζ, για τον επώδυνο συμβιβασμό ο οποίος αναγκαστικά έρχεται.
Έτσι, ενώ στη συνεδρίαση έθεσε και πάλι τον στόχο της βιώσιμης συμφωνίας με τους δανειστές η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου να μπει η Ελλάδα στο QE, έδωσε σαν… τυράκι την προώθηση αλλαγών στην παιδεία, την υγεία και στο κοινωνικό κράτος και προανήγγειλε την επαναφορά της συνταγματικής αναθεώρησης, μόλις κλείσει η αξιολόγησης. Όλα λοιπόν είναι έτοιμα για την μεγάλη κολοτούμπα…
Facebook Comments