Την ευρεία στήριξη στη «χαλαρή» νομισματική πολιτική, αναδεικνύουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα οποία καθίσταται σαφής η προσήλωση των Ευρωπαίων τραπεζιτών στα διευκολυντικά νομισματικά μέτρα.

Στόχος της ασκούσας πολιτικής, όπως διαπιστώνεται από τα πρακτικά, είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και η θωράκισή της έναντι των ενδεχόμενων πολιτικών κινδύνων.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει υπομονετική και να διατηρήσει σταθερή τη νομισματικής πολιτική, εν μέσω της υψηλής αβεβαιότητας, η οποία πηγάζει από το πολιτικό περιβάλλον» αναφέρεται ενδεικτικά.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας διαμηνύουν επίσης, την πίστη στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%, θεωρώντας ωστόσο, «πρόωρο κάθε πανηγυρισμό» για την πρόσφατη ανάκαμψη του δείκτη τιμών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τα πρακτικά καταδεικνύουν την προτίμηση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, με επιτόκια μεγαλύτερα του -0,4%. «Περιορισμένες και προσωρινές αποκλίσεις είναι πάντα πιθανές και αναπόφευκτες» σπεύδουν να διευκρινίσουν, σε κάθε περίπτωση.

Σημειώνεται ότι τα πρακτικά αφορούν τη συνεδρίαση της 18ης και 19ης Ιανουαρίου.
 

 

Facebook Comments