Το MarketNews.gr μεταδίδει όλες τις εξελίξεις στο κρίσιμο Eurogroup:

Τελικά επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των Θεσμών και τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα. Η τεχνική συμφωνία (SLA) θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών. Η Συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει τον όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Ωστόσο, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά. Μοναδική προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Live:

Ολοκληρώθηκε με τη συνέντευξη Τύπου το Eurogroup

Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου
Ντάισεμπλουμ: 
«Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους Θεσμούς. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές. Θα υπάρξει κανονισμός, μια αλλαγή, θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα. Θα επιστρέψουμε όταν και εφόσον υπάρχει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα. Δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες.»
 

Μοσκοβισί: «Εποικοδομητική σύσκεψη με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει ακάματα να δουλεύει για να υπάρξει το Staff Level Agreement. H Κομισιόν επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη και αποτελεσματική λύση για τους Έλληνες, για τον ελληνικό λαό που σηματοδοτεί το φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας. Τα επιπλέον μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, έχουν ως σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά.Υπάρχει βούληση, ανοιχτός δρόμος και είδαμε ότι βρίσκεται εδώ. Να γίνει μεγάλη δουλειά για να υποστηρίξουμε τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3,% του χρόνου. Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πλεόνασμα. Η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει το 1,7% για το 2017 και το ίδιο θα κάνει και για το 2018. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχει μια ώθηση σε αυτό τον τομέα και βούληση από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να δουλεύουν. Υπάρχουν πεδίο συνεργασίας και πολύ καλό πνεύμα.»
 

Επανεξελέγη ως Διευθύνων Σύμβουλος στον ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ρέγκλιν: «Χαίρομαι που θα συνεχίσω. Όταν ξεκίνησα το 2012, την πρώτη θητεία, ο ESM είναι ένας νέος θεσμός που δεν είχε αρχικά προβλεφθεί στην ΕΕ. Είναι φρόνιμο να πούμε σήμερα ότι αν δεν υπήρχε μέλη θα είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι η μόνη που βρίσκεται σε πρόγραμμα και είναι πολύ καλό που υπάρχει κοινή βάση από τους 4 Θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για μια συμφωνία. Έχουμε καλά στοιχεία από την Ελλάδα. Επεστράφησαν σήμερα 2 δις σε εμάς και έτσι μειώνεται το ελληνικό χρέος.»

Ερωτήσεις Δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου

Απαντήσεις Ντάισεμπλουμ σε δημοσιογράφους:
– Δεν μπορώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Μέρος της συμφωνίας είναι και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οι συζητήσεις είναι πολύ ανοιχτές, ώστε να βρούμε μια ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Αν υπάρξει μια συνολική συμφωνία σε αυτό το πακέτο μέτρων/μεταρρυθμίσεων θα δούμε επίσης τα δημοσιονομικά και το ζήτημα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους στα οποία έχουμε δεσμευθεί.
– Να δώσουμε έμφαση στο μείγμα πολιτικών, από την πλευρά της λιτότητας, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να θέσει προτάσεις και να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.
– Αν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και πηγαίνει εις βάθος, θα υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο. Η Ελλάδα θα πρέπει να μας φέρει σημαντικές προτάσεις. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και όσα προκύψουν από αυτές.
– Είμαι ΥΠΟΙΚ και δεν μπορώ να υποσχεθώ ποτέ το τέλος της λιτότητας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατεύθυνση από ότι στο παρελθόν.
– Με βάση αυτά που έχουμε συμφωνήσει τώρα, θα πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
 

Απαντήσεις Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους:
– Όταν βλέπω τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ελλάδα, κάτι που πηγάζει από την επιτυχία του προγράμματος. Βλέπω ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι απτά. Φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας και κοινωνικά ζητήματα στη χώρα.
– Θα υπάρχουν μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και ώθησης της εργασίας. Η Επιτροπή είναι ενεργοποιημένη ώστε να πάρει μέτρα για να επιστρέψει η απασχόληση.
– Η λιτότητα συμβάλει στο να φτωχύνει μια οικονομία. Γι αυτό πρέπει να βρούμε το μείγμα εκείνο που θα είναι προοδευτικό που θα φέρει επενδύσεις και απασχόληση.
 

Οι απαντήσεις του Ντάισεμπλουμ στο αν «H Ελλάδα συμφώνησε να νομοθετήσει αυτό που ζητά το ΔΝΤ και όλα αυτά θα αντισταθμιστούν με μέτρα που θα συμφωνήσετε στο μέλλον;»:
«Μίλησα για μετάβαση στην έμφαση από τη λιτότητα, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. (…) Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για προσδοκίες και για χρονοδιαγράμματα.
Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, θα το συζητήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Αν τα καταφέρουμε το Μάρτιο θα το κάνουμε τότε. Αν όχι, θα το κάνουμε αργότερα.»
Η απάντηση του Ντάισεμπλουμ σχετικά με το ΔΝΤ:
«Ο στόχος είναι κατ αρχήν να συμμετέχει το ΔΝΤ. Πρόθεσή μου είναι να κάνουμε τα επόμενα βήματα, να δούμε τη βιωσιμότητα του χρέους και όλα αυτά να τα δει το Ταμείο ώστε να συμμετέχει. Αυτή είναι και νομίζω ότι έχουμε το χρόνο να το πετύχουμε.»
Οι απαντήσεις του Μοσκοβισί σχετικά με το πακέτο μέτρων για την Εργασία:
«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά ώστε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για αυτό το πρόγραμμα (αναφέρεται στο πακέτο εργασίας 3δις ευρώ) ώστε να πατάξουμε την ανεργία. Να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για αυτή την χρηματοδότηση.»

Η Ελλάδα συμφώνησε στα πρόσθετα μέτρα και αναμένεται άμεση επιστροφή των θεσμών – Κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν θετική έκβαση για την Ελλάδα με την ανταποκρίτρια της γαλλικής LObs σημειώνει πως η Αθήνα έχει συμφωνήσει στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Γαλλικό πρακτορείο και βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι δανειστές έχουν καταλήξει σε “κοινό έδαφος” που επιτρέπει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακιών.

H ελληνική πλευρά φαίνεται να παρουσίασε νέα βελτιωμένη πρόταση την οποία αποδέχτηκαν οι εταίροι και πλέον ανοίγει ο δρόμος της άμεσης επιστροφής των θεσμών. Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κανένα νέο μέτρο λιτότητας.
Επιβεβαιώνει και η μόνιμη αντιπροσωπεία του Βελγίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Κοντά σε κοινό τόπο οι Θεσμοί, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα.».

Τελικά επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των Θεσμών και τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα. Η τεχνική συμφωνία (SLA) θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει τον όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Ωστόσο, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά. Μοναδική προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Στην Αθήνα θα πρέπει να εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά χωρίς άλλη δημοσιονομική επιβάρυνση. Αναμένεται να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η δέσμευση Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, είναι εξαιρετικά σημαντική. Αφορά την εξαίρεση των δαπανών για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις για μετά το 01/01/2019:
Μείωσεις του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40 %(και επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα), του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%, του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατά 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%, βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%  και επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αν εξεταστεί η μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Εν πάση περιπτώσει και οι παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

Ο ξένος Τύπος για το ελληνικό ζήτημα

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro περιγράφει το ελληνικό ζήτημα και αναφέρει τους κινδύνους όπως το ότι η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε οικονομική ασφυξία αντίστοιχη με εκείνη του καλοκαιριού του 2015. Ουσιαστικά κρίνει ότι οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία αποτελούν ρυθμιστή της β’ αξιολόγησης. Προσθέτει, ωστόσο, ότι ίσως η σημερινή να είναι η τελευταία ευκαιρία για την ευρωζώνη να προχωρήσει στο θέμα της αξιολόγησης ενώ κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί με μια νέα ελληνική κρίση “σε μια στιγμή απίστευτης ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη”.

H γαλλικής εφημερίδα Liberation αναφέρει «Όλο το ελληνικό δράμα από το 2010, που μοιάζει σαν χιλιοπαιγμένη (και κακοπαιγμένη) φαρσοκωμωδία. Από το 2010, όλοι αναρωτιούνται αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» και μιλάει για… «Το χρέος του Σισύφου».
Από τη μία ένα βαρύ, δυσκίνητο κράτος, μια κρατική μηχανή βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη φοροδιαφυγή και πολιτικοί που υποτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και από την άλλη, οι Θεσμοί με μέτρα κακοσχεδιασμένα, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν και με “βίαιες περικοπές” που δεν λάμβαναν υπόψη τους την βαθιά ύφεση. Αναφέρει, επίσης, ότι κανείς δεν θέλει διαγραφή χρέους όμως αφήνουν το Βερολίνο να παίξει το ρόλο του «κακού μπάτσου». Σε κάθε περίπτωση και έτσι όπως έχει γίνει η διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η ευρωζώνη θα βγει χαμένη. Ότι και να κάνει η Ευρώπη, ρισκάρει πολιτικά και οι δημαγωγοί κερδίζουν.

Στη βρετανική Guardian μιλάνε για σύγκλιση απόψεων μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, τόση ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν. Επίσης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι ένας έντιμος συμβιβασμός ώστε να περάσει από την ΚΕ του κόμματος. 

Αέρας αισιοδοξίας… 
Αέρας αισιοδοξίας μόλις στο Eurogroup για την Ελλάδα που ίσως να σημαίνει πως θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα. 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM) ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σήμερα κατέβαλε δόση 2 δισ. ευρώ η οποία σχετίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Ολοκληρώθηκε το mini Eurogroup
Η συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκε. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία διαρροή για το αποτέλεσμα αυτής της κρίσιμης συνάντησης.

Η δήλωση του Μοσκοβισί
«Είναι παράλογο να μιλάμε για
Grexit»
«Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη μεγάλη πρόοδο και η ανάπτυξη έχει επιστρέψει
. Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε. Οι συζητήσεις μας σήμερα θα είναι πολύ εποικοδομητικές, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Όπως είπα και στην Αθήνα οι Έλληνες πρέπει να δουν το φως στο τούνελ της λιτότητας. Εγώ έχω μεγάλη εμπιστοσύνη πως θα υπάρξουν αισιόδοξες εξελίξεις. Εάν έχουμε σήμερα μία απόφαση για τις παραμέτρους για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα θα είμαστε στον πολύ σωστό δρόμο ακόμα κι αν πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά.

Δεν έχουμε καμία σχέση με τον δρόμο του Grexit, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο στην ανάπτυξη, στις μεταρρυθμίσεις, στον προϋπολογισμό του 2017, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες η Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να πάμε πιο μπροστά και να δουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η ανεργία και η φτώχεια. Με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα μπούμε σε μία νέα εποχή. Είναι παράλογο να μιλάμε για Grexit. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ, αλλά εάν σήμερα μπορούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα, αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Η επιστροφή των θεσμών θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ γιατί το Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το πλοίο. Έχω εμπιστοσύνη στο ΔΝΤ γιατί μας δίνει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.»

Οι προσδοκίες πλέον για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι ελάχιστες ενώ στόχος αποτελεί η σύναψη πολιτικής συμφωνίας προκειμένου να συνεχίσει η διαπραγμάτευση και οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Όπως είναι αναμενόμενο τα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη(Grexit) κάνουν πάλι την εμφάνισή τους πηχυαίους τίτλους. Ωστόσο, οι υπουργοί της Ευρωζώνης δε συμμερίζονται μία τέτοια λύση και επικεντρώνονται στην εύρεση και εφαρμογή της λύσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στα μέτρα και η Ελλάδα την ταχύτερη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023, προληπτικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε αφορολόγητο (μιας και όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα το αφορολόγητο δεν είναι φετίχ) και συντάξεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ. Βέβαια, η Γερμανία χαμήλωσε κι άλλο τις προσδοκίες με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα».

Τα διαδοχικά tweets του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, Πήτερ Κάζιμιρ
«Καλό είναι να μείνει το ΔΝΤ αλλά δεν θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα» – Η Ελλάδα οδεύει προς την «σωστή κατεύθυνση» αλλά περισσότερα πρέπει να γίνουν και στις «δύο πλευρές του τραπεζιού»

Είναι «θετικό» το γεγονός ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα χρειαστεί «πολύ λιγότερα χρήματα» από το τρίτο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «τις επόμενες εβδομάδες».

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τονίζει: «Όσον αφορά τους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας αλλά δεν διατίθεμαι να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή τους, δίνοντάς τους το πράσινο φως για μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δε χρειάζεται». Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, σημειώνει πως από τη δική του εμπειρία, η Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που κανείς «επιθυμεί να αποφύγει στην προεκλογική καμπάνια».

Η δήλωση του Ντάισεμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες
«Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα»

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», προσέθεσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης ενώ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Επίσης, επεσήμανε ότι και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει». 

O Σόιμπλε μίλησε και προκάλεσε αίσθηση
«Αυτό το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ. Η Ευρωζώνη πάει πολύ καλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Το σημαντικό δεν είναι τα χρέη αλλά η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της αγοράς. Χρειάζεται ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν πραγματικά να καταλήξουμε (σε συμφωνία). Και πέρυσι θέλαμε να τελειώσουμε αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο. Θα τα καταφέρουμε.»

Ξεκίνησε η σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα
Συνάντηση Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, Τόμσεν, Βελκουλέσκου μαζί με  Τσακαλώτο – Χουλιαράκη για να αντιμετωπιστούν οι όποιες διαφορές και να επιτευχθεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Πρώτος στόχος η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.

Eurogroup LIVE -  Τελεσίγραφο των δανειστών: Μέτρα και για μετά το 2018, αλλιώς «ασφυξία»!

Facebook Comments