H Citi σε νέο της report επιμένει πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ακόμη μακριά. Ενώ σχολιάζει και τις αναφορές ότι η Μέρκελ πιέζει για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον Ντράγκι, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μόνο αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως τονίζει η Citi, κάποια επιπλέον δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι πιθανόν να είναι αναγκαία για να ξεκλειδώσει η επόμενο εκταμίευση προς την Ελλάδα, εάν η Γερμανία επιμείνει στην άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Με τα σημαντικά εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση για να περάσει το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, η Citi αμφιβάλλει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τον Ιούνιο.

Επισημαίνει πως οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,3% μηνιαίως τον Ιανουάριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων capital controls, ως ένδειξη της ακόμα χαμηλής εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα (δηλαδή, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων) μειώθηκαν κατά € 1,5 δισ. τον Ιανουάριο σε νέο χαμηλό 16ετών και στα € 119 δισ.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι ιδιωτικές καταθέσεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες ( οριακά χαμηλότερα) από την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων στα μέσα του 2015, μετά την πτώση κατά περίπου € 40 δισ. (περίπου 25%) στο α εξάμηνο του 2015. Η αδύναμη εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και γενικότερα στην ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει, υποδηλώνει ότι η εγχώρια ρευστότητα παραμένει πολύ σφιχτή. Η πρόσφατη αύξηση της αβεβαιότητας γύρω από τις διαπραγματεύσεις και το πρόγραμμα διάσωσης συνδέεται με την ανανεωμένη αδυναμία στις τραπεζικές καταθέσεις τον Ιανουάριο του 2017.

Παράλληλα η Citi αναφέρεται και στις λιανικές πωλήσεις οι οποίες σημείωσαν συρρίκνωση στο -1% ετησίως τον Δεκέμβριο, από αύξηση 4% ετησίως το Νοέμβριο. Όπως επισημαίνει, οι καταναλωτές έχουν αισθανθεί τον πόνο των νέων μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2016 και, πιο πρόσφατα, της αύξησης του πληθωρισμού. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει έντονα τους τελευταίους δύο μήνες και παραμένει τόσο χαμηλά όσο ήταν στην κορυφή της πολιτικής αναταραχής το καλοκαίρι του 2015. Αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα και δείχνει πως ο στόχος του 2,7% για την ανάπτυξη του 2017 δεν πρόκειται να “πιαστεί”.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments