Οι υπουργοί παραδέχονται ότι παραμένουν “σημαντικές” οι διαφορές με τους πιστωτές, όπως σημειώνει σε σημερινό της note η Citigroup.

Η κυβέρνηση απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι το χάσμα με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης παραμένει μεγάλο και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβιβαστεί όσον αφορά τις απαιτήσεις των θεσμών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ περίπου, αλλά η απόκλιση παραμένει σχετικά με την περαιτέρω ελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Οι πιστωτές είναι λιγότερο πρόθυμοι να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές συντάξεων, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Η διάθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι “νευρική”, καθώς οι ανησυχίες για την ισορροπία μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι πολύ έντονες.

Όπως σχολιάζει η Citi, ενώ το κλίμα μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα και οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν, ωστόσο το πλήθος των νέων μέτρων  που θα πρέπει να περιγραφούν λεπτομερώς και να συμφωνηθούν ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία για την αξιολόγηση, εκμηδενίζει την οποία πιθανότητα λύσης στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Η Citi αναμένει να υπάρξει θετικός τόνος στη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, αλλά η επόμενη εκταμίευση της δόσης δεν θα έρθει πριν από το καλοκαίρι.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments