Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες για την γειτονική χώρα τόσο στις εξωτερικές της υποθέσεις όσο και στις εσωτερικές. Στην ατζέντα του Ερντογάν κυριαρχεί το προσεχές δημοψήφισμα που θα αυξήσει τις αρμοδιότητες του σε μεγάλο βαθμό, ταυτόχρονα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται και γίνονται όλο και πιο εντατικές κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η ένταση αυτή στα χωρικά μας ύδατα και στον εθνικό εναέριο χώρο μας έγινε πιο έντονη από την στιγμή που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας αρνήθηκε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών
 
Ο Ερντογάν επιθυμεί την μετατροπή του κεμαλικού Τουρκικού κράτους στο παραδοσιακό οθωμανικό μουσουλμανικό κράτος γεγονός που έχει διχάσει τον τουρκικό λαό, η πλειοψηφία του οποίου τάσσεται υπέρ του κοσμικού πολιτιστικού κράτους. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα του ‘Σουλτάνου’ είναι οι Κούρδοι οι οποίοι ακόμη και με τον ηγέτη του στην φυλακή παλεύουν για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με διέξοδο στην θάλασσα. Το μόνο λοιπόν που έχει καταφέρει ο Τούρκος πρόεδρος είναι να προκαλεί εντυπώσεις και να έχει το κράτος του ένα μεγάλο ασθενή.
 
Με την κατάρρευση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει πλέον κάθε ελπίδα να γίνει μέλος της καθώς έχει καταλύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα βασικό θεσμό για ένα δημοκρατικό κράτος.
 
Οι προκλήσεις λοιπόν προς την χώρα μας έχουν καθαρά επικοινωνιακούς λόγους γιατί σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου οι κερδισμένοι θα είναι η χώρα μας.
 
Πρώτα από όλα οι Κούρδοι θα εκμεταλλευτούν μια σύρραξη για να διεκδικήσουν έξοδο στην θάλασσα.
 
Η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα αυτή την στιγμή σε όλα τα θέματα όμως για κακή μας τύχη είμαστε σε οικονομική κρίση. Τα τεκταινόμενα στην γειτονική χώρα αλλά και στην λεκάνη της μεσογείου με την αναταραχή στην Μέση Ανατολή αλλάζουν τον περιφερειακό χάρτη σε μεγάλο βαθμό.

Facebook Comments