Δεν θα κλείσει η αξιολόγηση στις 7 Απριλίου. Αυτό κάνει γνωστό για άλλη μία φορά η Citigroup σε νέο της report. Σημείο αναφοράς, ο Dijsselbloem ο οποίος είπε στους Ολλανδούς βουλευτές ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως σχολιάζει η Citi, μετά από το δημοσίευμα του Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε staff-level agreeement στο Eurogroup στις 7 Απριλίου, οι προσδοκίες μειώθηκαν.

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 22 – 23 Απριλίου μπορεί να ρίξει φως σχετικά με την πρόθεση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, που αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως προειδοποιεί η Citi, μια πιο πιθανή ημερομηνία για συμφωνία θα μπορούσε να είναι στις 22 Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup, και όχι νωρίτερα.

Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα σχολιάζει και τις δηλώσεις Στουρνάρα για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Όπως επισημαίνει, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι και πάλι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις (περικοπές σε παροχές και αυξήσεις του ορίου συνταξιοδότησης) που είχαν εφαρμοστεί τα τελευταία επτά χρόνια.

Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί, χωρίς να έχει ανακάμψει ακόμη, και οι πιστωτές απαιτούν οι δαπάνες για συντάξεις να προσαρμοστούν αναλόγως. Σε έναν πληθυσμό που γερνά, αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο να γίνει, ειδικά από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments