Τα αποτελέσματα της κάλπης αναλύουν Citi και Barclays. Οι δημοσκοπήσεις ήταν σωστές, σημειώνει η Citigroup σε flash note για τα αποτελέσματα του α γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, εκτιμώντας ότι ο Macron θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο και θα γίνει ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος, ενώ σύμφωνα με την Βarclays, το αποτέλεσμα του α γύρου υποδεικνύει την αναστάτωση αλλά και τον κατακερματισμό του γαλλικού πολιτικού τοπίου.

Το χάσμα μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων είναι στο 2%, ενώ το χάσμα μεταξύ δευτέρου και τρίτου / τέταρτου ήταν επίσης 2%, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα κινήθηκαν ακριβώς στην γραμμή που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Αυτές οι μικρές διαφορές ωστόσο, συνεπάγονται πιθανούς κινδύνους όσον αφορά τη νομιμότητα.

Η συμμετοχή ήταν περίπου 77%, σε σύγκριση με το 79,5% στον πρώτο γύρο του 2012 και 83,8% το 2007. Γνωρίζουμε από τις προεδρικές εκλογές του 2007 και του 2012 ότι ενώ η προσέλευση αυξάνεται συνήθως μεταξύ των δύο γύρων, ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων μειώνεται κατά περίπου 1 εκατομμύριο.

Μερικοί ψηφοφόροι επιλέγουν να παραβιάσουν την ψήφο τους, εκφράζοντας ίσως την απογοήτευσή τους σχετικά με το ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν μια επιλογή ανάμεσα σε δύο φιναλίστ που δεν επιθυμούν.

Το 2002, ωστόσο, ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων αυξήθηκε κατά 2,5 εκατ. στον δεύτερο γύρο μεταξύ του πατέρα της Le Pen και του Chirac, δείχνοντας ότι η προοπτική ενός προέδρου του Εθνικού Μετώπου κινητοποίησε τους κυριότερους ψηφοφόρους.

Στον δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες, η Citi αναμένει ότι η προσέλευση να είναι ελαφρώς υψηλότερη (αλλά ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων να είναι χαμηλότερος) σύμφωνα με την ιστορική τάση.

Οι δηλώσεις υποστήριξης από τους ηττημένους υποψηφίους είναι σημαντικές, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Ο Fillon ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον Macron (με το σκεπτικό ότι οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να απέχουν από τις κάλπες και να ψηφίσουν εναντίον της Le Pen, και επομένως υπέρ της Macron). Ο Hamon υποστηρίζει επίσης τον Macron, ενώ ο Mélenchon δεν έχει πει τίποτα ακόμα, αλλά φαίνεται απίθανο να υποστηρίξει το Εθνικό Μέτωπο.

Το περιθώριο νίκης για τον Macron στο δεύτερο γύρο είναι πιθανό να είναι σημαντικό. Οι υπολογισμοί της Citi δείχνουν ότι το πιθανό χάσμα μεταξύ των φιναλίστ στο δεύτερο γύρο θα μπορούσε να είναι περίπου 25% (62,5% έναντι 37,5%), υποθέτοντας ότι η Le Pen θα μπορούσε να πείσει περίπου το 35% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων να ψηφίσει υπέρ της.

Ακόμη και αν η Le Pen καταφέρει να πείσει το 100% των 6.2 εκατ. αναποφάσιστων ψηφοφόρων (σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια που δοκιμάστηκαν για τον δεύτερο γύρο), δεν θα μπορεί ακόμη και τότε να νικήσει τον Macron και να δημιουργήσει μια έκπληξη στο δεύτερο γύρο.

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ενδέχεται να οδηγήσουν σε… συγκατοίκηση. Το πιθανότερο αποτέλεσμα (11 & 18 Ιουνίου) θα είναι η “συνύπαρξη” της αριστεράς και της mainstream δεξιάς, πράγμα που σημαίνει ότι ο Macron μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει έναν πιθανό κεντροδεξιό πρωθυπουργό που θα υποστηριχθεί από το ρεφορμιστικό κομμάτι του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ως πρόεδρος ο Macron θα είναι πιθανόν να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις του, αλλά ο πολιτικός κατακερματισμός θα μπορούσε να είναι ένα θέμα. Θα εφαρμοστεί η διαδικασία αυστηρών στόχων για τα ελλείμματα που υποστηρίζει ο Macron και η κυβέρνηση θα μπορέσει να προωθήσει σχετικά γρήγορα τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, αν και όχι στην κλίμακα που επιθυμεί η δεξιά. Η “συγκατοίκηση” θα χρειαστεί χρόνο για να “χωνευτεί” και να λειτουργήσει και αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη αβεβαιότητα κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει κάπως την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η Citi επιπλέον επισημαίνει ότι σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία ενδέχεται να ενισχυθούν. Μια προεδρία Macron θα μπορούσε να σημαίνει μια ενισχυμένη σχέση με το Βερολίνο, ειδικά εάν ο Martin Schulz γίνει ο επόμενος Γερμανός Καγκελάριος στις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Όπως τονίζει, το μέλλον της Ευρώπης φαίνεται τώρα πιο σταθερό. Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές έχουν τη δυνατότητα να έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη. Με δεδομένη την πλατφόρμα υπέρ της Ε.Ε του Macron, οι προοπτικές για την Ευρώπη θα ενισχυθούν, με τις ιταλικές εκλογές (που πιθανόν να διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2018), να είναι ο επόμενος μεγάλος πολιτικός κίνδυνος για την Ευρώπη

Baclays: Επιβεβαιώνεται ο πολιτικός κατακερματισμός

Σύμφωνα με την Βarclays, το αποτέλεσμα του α γύρου υποδεικνύει την αναστάτωση αλλά και τον κατακερματισμό του γαλλικού πολιτικού τοπίου με κανένα από τα δύο ιστορικά κόμματα να μην εκπροσωπούνται στον δεύτερο γύρο, αλλά με τέσσερις σχεδόν ίσες πολιτικές δυνάμεις να συγκεντρώνουν το 80% των ψήφων.

Κοιτάζοντας πέρα από τον δεύτερο γύρο, οι βουλευτικές εκλογές θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από το συνηθισμένο, ίσως ακόμη περισσότερο από τις προεδρικές εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο. Υπό το πρίσμα των δηλώσεων υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων -ιδίως από τους Ρεπουμπλικάνους, το οποίο είναι το μοναδικό κόμμα των πρώτων τεσσάρων που έχει ισχυρή τοπική βάση- τα μέρη φαίνεται να έχουν την πρόθεση να ακολουθήσουν τις δικές τους κοινοβουλευτικές εκστρατείες, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι όποιος κερδίσει τον β γύρο θα αντιμετωπίσει μια ουσιαστική αντίθεση, ακόμα κι αν αυτός είναι ο Macron.

Αυτό θα ενισχύσει την πιθανότητα στη Βουλή να μην υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει σήμερα μια σημαντική συνεδρίαση για να αντιμετωπίσει τη στρατηγική του. Θα είναι καθοριστικής σημασίας για την παρακολούθηση των εξελίξεων, δεδομένου ότι όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει το ίδιο μήνυμα. Ενώ ορισμένοι καλούν για “συμβίωση”, άλλοι φαίνονται πιο έτοιμοι να ενταχθούν σε μια εθνική ένωση με την Macron.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments