Σε νέο της note η Citigroup αναφέρεται στο αν και πότε θα υπάρξει συζήτηση για την  περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία έχει θέσει ως ρήτρα ο Αλέξης Τσίπρας για να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ για το 20129-20120 τα οποία θα ψηφιστούν στις 17 Μαΐου.

Όπως σημειώνει, οι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να εξετάσουν τη σύνδεση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους με συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους ή με το σεβασμό του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ESM που δημοσίευσε γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η ελάφρυνση μπορεί να αφορά την αναβολή των πληρωμών χρέους ή τον περιορισμό τους σε τρία στάδια μέχρι το 2030, το 2040 και το 2050, ενώ τα μέτρα θα ανανεωθούν μόνο εάν η Αθήνα πληροί τους οικονομικούς στόχους του προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα το έγγραφο του ESM, το ΔΝΤ αντιτίθεται στην προσέγγιση αυτή, καθώς προτιμά την άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, οι δανειστές πιθανότατα θα ανοίξουν ξανά τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup στις 22 Μαΐου (ή λίγο αργότερα), αλλά όπως εκτιμά ότι δεν θα συμφωνηθούν ισχυρές δεσμεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments