Επιφυλακτικά αισιόδοξος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εμφανίστηκε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις αλλά θα πρέπει να περάσει ορισμένα ακόμη εμπόδια προτού η ΕΚΤ εξετάσει την ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετά ακόμη εμπόδια, προτού η ΕΚΤ προχωρήσει στην αγορά των ελληνικών ομολόγων» δήλωσε ο αξιωματούχος της Φρανκφούρτης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Mεταξύ άλλων, εστίασε στην ανάγκη καθορισμού των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα.

«Δεν νομίζω ότι θα ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προτού ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω βήματα» έσπευσε να προσθέσει.

Όσον αφορά το προσεχές Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Κερέ έκανε λόγο για μία «ημέρα πολιτικών αποφάσεων» και εξέφρασε την επιθυμία για την «ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

«Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης των σχετικών μέτρων» συμπλήρωσε στο ίδιο πλαίσιο.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επανέλαβε πως «επισήμως δεν χρειαζόμαστε το Ταμείο, αλλά η εμπλοκή του προσδίδει αξιοπιστία στο ελληνικό πρόγραμμα».

Facebook Comments