Πρέπει να υπάρξει πρώτα η ελάφρυνση του χρέους για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE, επιβεβαίωσε ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει η Citigroup σε νέο της note.

Όπως τόνισε ο Κερέ, “η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ”.

Τόνισε επίσης ότι η “σοβαρή δέσμευση” της κυβέρνησης είναι απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για “παρατεταμένη επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα” από τότε που η Αθήνα επέβαλε capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με την Citi, η έλλειψη ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και οι συνεχείς καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει συμφωνία για μία πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε αυτούς τους λόγους οφείλονται τόσο η συνεχιζόμενη αδυναμία της εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης όσο και οι δύσκολες συνθήκες ρευστότητας,

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments