Ολοκληρώθηκε το Eurogroup πριν από λίγη ώρα και υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα. Αν και η ελληνική πλευρά πίεσε για περισσότερα, η συμφωνία τελικά «έκλεισε» στα 8,5 δισ. ευρώ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Συνέντευξη τύπου δίνουν αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, η επικεφαλής τοτ ΔΝΤ. Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ντάισελμπλουμ: Δέσμευση της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεσμέυεται η Αθήνα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως και το 2060. Και αυμπλήρωσε ότι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια και πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Για το χρέος, σημείωσε ότι θα εξεταστεί βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Όπως σημείωσε, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο.

Μοσκοβισί: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους

Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος έκανε λόγο για καλά νέα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ επαίνεσε τη χώρα, καθώς όπως είπε, έκανε όσα της αναλογούσαν.

Ρέγκλινγκ: Αρχές Ιουλίου η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισε ότι η δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καλύψει το χρέος της Ελλάδας και τις ανάγκες της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η πρώτη υποδόση διαμορφώνεται στα 7,7 δισ. ευρώ.  

Επανέλαβε ότι ο ESM έχει δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ, 173 δισ. ευρώ μαζί με τον EFSF. Όπως σημείωσε, χάρη στους ευνοϊκούς όρους του ESM η χώρα μας εξοικονομεί 9,9 δισ. ευρώ.

 Ωστόσο αρχές Ιουλίου θα γίνει η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης και θα δοθούν τα 6,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους και τα υπόλοιπα μετά το καλοκαίρι.

Λαγκάρντ: Αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση

Λαμβάνοντας με τη σειρά της το λόγο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα προτείνει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου την καταρχήν έγκριση μιας νέας συμφωνίας του Tαμείου για την Ελλάδα αφότου υπάρχει τελικό DSA (ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους). Όταν oι παράμετροι ταυτοποιηθούν θα γίνει η εκταμίευση από το Ταμείο. 

«Η καλύτερη λύση θα ήταν μία συμφωνία για το χρέος σήμερα, η συμφωνία επί της αρχής είναι η δεύτερη καλύτερη λύση… Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση» σχολίασε δε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 
 

Νωρίτερα

Στις 20:30 άρχισε η συζήτηση για την Ελλάδα με κύριο θέμα την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία αναμένεται να κυμανθεί στα 8,5 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να θέλει περισσότερα.

Αν και η συνεδρίαση του Eurogroup είχε ξεκινήσει από τις 16:00, η συζήτηση για την Ελλάδα άρχισε στις 20:30. Η Ελλάδα φαίνεται πως είναι το τελευταίο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup, και σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτά θέματα παραμένουν η διατύπωση για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το ύψος της επόμενης δόσης.

Στο Euroworking Group, που τελείωσε πριν λίγο, τονίστηκε ότι τα προαπαιτούμενα που αναμενόταν να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση θεωρούνται ολοκληρωμένα και οι εθνικές διαδικασίες ψήφισης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης μπορούν να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

  • Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup εξέφρασε την ελπίδα ότι μια “καλή λύση” θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης. Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάστηκαν “σκληρά” τον τελευταίο καιρό και το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι όσο πιο “εποικοδομητικό” γίνεται, σεβόμενο παράλληλα τις “αρχές” του.

 

  • Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, είναι αισιόδοξος ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα γυρίσει πίσω με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Για το Eurogroup, όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.

 

  • Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σε μία από τις πιο αιχμηρές τοποθετήσεις του για την ελληνική κυβέρνηση. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως οι εταίροι έχουν βρει φόρμουλα που διασφαλίζει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για τη χώρα μας.

 

  • Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια και σήμερα θα έχουμε θετικά βήματα προς τα εμπρός. Επανέλαβε ότι σήμερα θα υπάρξουν συγκεκριμένοι αριθμοί, επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

  • Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters δήλωσε ότι  “ελπίζω το σημερινό Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει την εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα”.

Facebook Comments