ΔΝΤ: Εισπράξτε φόρους για να αποφευχθούν νέες περικοπές

Ναυτεμπορική

ΔΝΤ: Εισπράξτε φόρους για να αποφευχθούν νέες περικοπές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Μήνυμα στην Αθήνα να εντείνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως την είσπραξη φόρων, προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έστειλε το ΔΝΤ, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μάρεϊ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έκανε «σημαντική δουλειά» μέχρι τώρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση, υπογραμμίζοντας πάντως την ανάγκη να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ για τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική διοίκηση στη χώρα μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητηθεί αριθμοί για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το «τελικό αποτέλεσμα» θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Πολ Τόμσεν θα βρίσκεται στην Ελλάδα αρχές της επόμενης εβδομάδας και ότι ήδη βρίσκεται στη χώρα μας τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο σε συνεργασία με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος. Η αποστολή της τρόικας θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ ερευνά το θέμα της επιμήκυνσης και την αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του ΔΝΤ, για το οποίο θα ετοιμαστεί έκθεση.

Τέλος, για την Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμανε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις συζητήσεις, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει εάν έγινε απευθείας επαφή του Ταμείου με τη Λευκωσία μετά τις εκλογές και ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων με τις κυπριακές αρχές.