H προσέγγιση του Κώστα Μελά είναι εξαιρετικά χρήσιμη και οι παρατηρήσεις του Γιώργου Μπιλίνη ιδιαίτερα γόνιμες. Συνομολογούμε λοιπόν ότι το ζητούμενο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής και η εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσεων.

Αν όμως στη χώρα συντελέστηκε μόνο οικονομική μεγέθυνση και καθόλου ανάπτυξη και αν δεχθούμε ότι το ελληνικό σύστημα είναι «ολοκληρωτικά παρεοκρατικός κλεπτοκρατικός και πελατειακός καπιταλισμός» καθώς παρέμεινε Ανατολή (βλ. τελευταίο βιβλίο Γεννηματά), τότε πώς εξηγούμε τις όποιες παραγωγικές μονάδες έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες;

Την ελληνική μεταλλουργία, τις βιομηχανίες τροφίμων, άλλες ειδικές βιομηχανίες, τις μεγάλες ξενοδοχειακές  μονάδεςκοκ  πολλές από τις οποίες είναι ακόμη υγιείς ( εκείνες που έγκαιρα ανέπτυξαν εξωστρέφεια) ;

Θα συμφωνήσω ότι η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας ήταν πάντοτε ανεπαρκής (άλλωστε το εμπορικό ισοζύγιο μιλάει μόνο του, οι εισαγωγές έφτασαν να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερες των εξαγωγών το 2008 !) και το στρεβλό μοντέλο μας με συνεχόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτόξευσε την κατανάλωση ερήμην της (συρρικνούμενης στους περισσότερους κλάδους)  παραγωγικής βάσης.

Διευκρινίζω πάντως ότι η ένστασή μου είναι στο συλλήβδην χαρακτηρισμό του ελληνικού συστήματος ως κλεπτοκρατικού και πελατειακού, ενώ δεν διαφωνώ στην θέση ότι αυτό συνιστά μέρος της δομής του.

Όμως, η παραγωγική αυτή βάση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν ανύπαρκτη. Κάποια επιχειρηματική τάξη  διενήργησε σημαντικές επενδύσεις (πλην της οικοδομής). 

Υπαρκτή, σοβαρή και με όραμα. Με πολλούς  άλλους επιχειρηματίες κρατικοδίαιτους,  με πρακτικές ανορθόδοξες που τους οδήγησαν σε ιλιγγιώδεις οφειλές προς τους «προνομιακούς πιστωτές»  (Δημόσιο, ασφαλιστικοί οργανισμοί κλπ) και που σήμερα  δεν διατηρούν καν μέρος της αποταμίευσής τους  στις ελληνικές τράπεζες. Οι λίγοι όμως σωστοί επιχειρηματίες και όσοι πασχίζουν για ένα νέο start-up πρέπει να στηριχθούν και να περιληφθούν στο εθνικό  σχέδιο δράσεων που πρέπει να διαμορφώσουμε (για την ώρα μόνο της Mckinsey υπάρχει…).

Και η υλοποίησή του πρέπει να περιλάβει και τους σωστούς Έλληνες επιχειρηματίες που υπάρχουν και πρέπει με κάθε τρόπο να κληθούν και να ενθαρρυνθούν να πάρουν επενδυτικές για να επανεκκινήσει η οικονομία. Τότε  και μόνο θα δούμε και σοβαρές ξένες επενδύσεις, διαφορετικά το ενδιαφέρον των ξένων θα παραμένει αναιμικό…

Facebook Comments