EBRD: Στο 2,9% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022

3 λεπτά ανάγνωση
10 Μαΐου 2022

Για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα ενώ αυξάνεται ο πληθωρισμός κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD).

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη χώρα μας, τα στοιχεία της EBRD δείχνουν ύφεση 9% το 2020 που μετατράπηκε σε ανάπτυξη 8,3% το 2021.

Η Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2022 και 3,5% το 2023, εκτιμήσεις αναθεωρημένες κατά 1% προς τα κάτω σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EBRD για τις Περιφερειακές Οικονομικές Προοπτικές, η παραγωγή στις περιφέρειές της αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% φέτος. Αλλά αυτό ισοδυναμεί με αναθεώρηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μόλις στα τέλη Μαρτίου.

Η ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές θα ανακάμψει στο 4,7% το 2023, ευρισκόμενη όμως και πάλι χαμηλότερα κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προβλέψεις νωρίτερα την Άνοιξη.

H EBRD προβλέπει επίσης συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας κατά 1/3 εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, μια πιο απότομη πτώση από το 20% που ανέμενε τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα μνημόνια και το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ… στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα, από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ στα μνημόνια, εξελίχθηκε σε παράδειγμα

Επενδύσεις και κατανάλωση κράτησαν ψηλά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Στο 2% η ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία διατήρησε τη θετική της δυναμική κατά το πρώτο τρίμηνο

Η Ελλάδα επιταχύνει τη μείωση του χρέους – Έγκριση για πρόωρη αποπληρωμή €6,94 δισ.

Τα διοικητικά συμβούλια των ESM και EFSF ενέκριναν την πρόωρη αποπληρωμή δανείων