Έτινγκερ: Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι

6 λεπτά ανάγνωση
30 Ιουλίου 2015

Ως μια «νέα ευκαιρία» θεωρεί τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, ωστόσο τάσσεται κατά μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, ο Έτινγκερ υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. για την παροχή νέας βοήθειας είναι σωστές» και τόνισε ότι «το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι».

«Τα συμφέροντα των πιστωτών και των πολιτών της Ελλάδας εξισορροπούνται. Η παροχή χρημάτων στην Ελλάδα είναι σημαντική ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει απομείωση του χρέους της. Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα με χρήματα και να της δώσουμε μεγάλο χρονικό περιθώριο για να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της», υποστήριξε ο Γερμανός επίτροπος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι «καλό που το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι. Είναι κατανοητό το γεγονός ότι κάποιοι εξέτασαν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα πρέπει όμως να σεβαστούμε το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν το Grexit. Με το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα προχωρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να τελειώσει η συζήτηση περί Grexit. Η χώρα παραμένει στην Ευρωζώνη».

Ο Έτινγκερ τόνισε, πάντως, ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει τη χώρα ελκυστική στους επενδυτές.

Ερωτηθείς, αν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την εικόνα της, καθώς με την ελληνική κρίση έχει αναβιώσει η εικόνα του «κακού Γερμανού», ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι «άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Σλοβακία υιοθέτησαν πιο σκληρούς τόνους απέναντι στην Αθήνα».

«Μόνο εξαιτίας του μεγέθους της η Γερμανία συνεισφέρει περισσότερο στα δάνεια προς την Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο κερδίζει περισσότερο βάρος η γερμανική άποψη. Όμως, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι οι κακοί Γερμανοί. Στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν σκληροί, αλλά δίκαιοι όροι για την παροχή περαιτέρω βοήθειας», εξήγησε ο Έτινγκερ.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και