Fitch: Βραχύβια η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – Ισχυρές άμυνες για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες

7 λεπτά ανάγνωση
10 Μαρτίου 2026

Η Fitch εκτιμά ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα είναι βραχύβια.

Ενώ δεν θα ανατρέψει ουσιαστικά τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Σε σχετικό webinar, οι αναλυτές του οίκου υπογράμμισαν ότι, παρά το νέο γεωπολιτικό σοκ, η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρότερες αντοχές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Fitch, η σύγκρουση είναι πιθανό να διαρκέσει λιγότερο από έναν μήνα, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση ή σοβαρές ζημιές σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί ήδη έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενα επεισόδια στην περιοχή, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί περιορίζουν την πιθανότητα μιας μακροχρόνιας στρατιωτικής εμπλοκής.

Παράλληλα, η Fitch επισημαίνει ότι η παγκόσμια ενεργειακή αγορά παραμένει ο βασικός παράγοντας κινδύνου για την οικονομία της Ευρώπης. Ένα πιθανό σοκ στην προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη, ιδιαίτερα για τις οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας.

Ωστόσο, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντικές μακροοικονομικές άμυνες. Η Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να παραμείνει κοντά στο 2% για το 2026, εφόσον η γεωπολιτική ένταση παραμείνει βραχύβια. Παράλληλα, ο προσωρινός αντίκτυπος στις τιμές ενέργειας αναμένεται να προκαλέσει μόνο προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον τραπεζικό τομέα, όπου οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ανθεκτικές σε βραχυπρόθεσμες αναταράξεις. Οι ισχυροί ισολογισμοί, η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας επιτρέπουν στον κλάδο να απορροφήσει πιθανές πιέσεις.

Σύμφωνα με τη Fitch, τα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών αναμένεται να διατηρηθούν σε ισχυρά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει κοντά στο 3%, αντανακλώντας τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Συνολικά, ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης.

Ελευθερία Κούρταλη

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκρηκτικό ράλι μετά την κλιμάκωση στον Περσικό – Άλμα άνω του 7% σε WTI και Brent

Σοκ στις αγορές ενέργειας προκαλεί η νέα γεωπολιτική ένταση στον Περσικό Κόλπο.

S&P 500 σε ιστορικά υψηλά εν μέσω πολέμου – Οι αγορές «προεξοφλούν» την επόμενη ημέρα

Οι αγορές, παρά την αβεβαιότητα, κινούνται προεξοφλητικά, ενσωματώνοντας το τέλος της κρίσης

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μακάριος Λαζαρίδης από τη θέση του υφυπουργού