Γαλλία: Σε ιστορικό υψηλό το δημόσιο χρέος το 2014

4 λεπτά ανάγνωση
17 Σεπτεμβρίου 2013

Το επίπεδο του δημόσιου χρέους της Γαλλίας θα αυξηθεί περαιτέρω, φθάνοντας στο 95,1% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης περί τα τέλη του 2014, δηλαδή θα ανέλθει σε 1,95 τρισεκ. ευρώ, παρά την δέσμευση του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει, όταν παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού της, την επόμενη εβδομάδα, ότι το χρέος θα φθάσει σε ένα επίπεδο κατά σχεδόν μια ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα υψηλότερο από την πρόβλεψη την οποία είχε αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (94,3% του ΑΕΠ).

Το χρέος αυτό (1,95 τρισεκ. ευρώ) αντιστοιχεί σε χρέος 30.000 ευρώ για κάθε κάτοικο της χώρας και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα αυτό από το τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι το χρέος θα «φθάσει στο αποκορύφωμά του και κατόπιν θα αρχίσει να μειώνεται». Δεν αναφέρθηκε πάντως σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό.

Ο Μοσκοβισί επέρριψε την ευθύνη για την γιγάντωση του χρέους στον συντηρητικό προκάτοχο του Ολάντ, τον τέως πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Το χρέος, επισήμανε ο ίδιος, βρισκόταν ήδη σε ένα επίπεδο ανώτερο από το 90% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος το 2012.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΝΤ: Θεαματική μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2031 – Κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών

Σε τροχιά εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις

Ακρίβεια χωρίς φρένο: Η νέα πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η ακρίβεια δεν υποχωρεί – απλώς αλλάζει μορφή.

Παγκόσμια οικονομία: Σημάδια κόπωσης από την Κίνα – Πιέσεις στο διεθνές εμπόριο

Η πορεία της Κίνας βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής ανησυχίας.