Η Άννα Διαμαντοπούλου στο τέλος της κούρσας για την ηγεσία του ΟΟΣΑ

4 λεπτά ανάγνωση
15 Φεβρουαρίου 2021

Η κούρσα για την επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αποδεικνύεται τελικά πιο σκληρή από όσο αναμενόταν, γράφει ο “Βηματοδότης”. Και εξηγεί: “Στην εκκίνηση βρέθηκαν 10 υποψήφιοι, αλλά πλέον έχουν απομείνει τέσσερις. Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει μείνει στη μάχη, μαζί με τη σουηδή πρώην επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας Ματίας Κόρμαν και τον Φίλιπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρο της πανίσχυρης BlackRock από την Ελβετία.

Υπήρχε η ελπίδα ότι ως τις 18 Φεβρουαρίου θα είχε ξεκαθαρίσει ποιοι θα ήταν οι δύο μεταξύ των οποίων το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ θα επέλεγε τον επόμενο ΓΓ του Οργανισμού (η θητεία είναι πενταετής και ξεκινά την 1η Ιουνίου 2021), αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Η θέση είναι κομβική – για πολλούς λόγους. Ο ΟΟΣΑ, «παιδί» του Ψυχρού Πολέμου και όχημα, μαζί με το Σχέδιο Μάρσαλ, της αμερικανικής συνδρομής στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης, έχει πλέον διευρύνει τους ορίζοντές του.

Αυτοί φθάνουν, μέσα από τον απαραίτητο γεωπολιτικό φακό, ως την Κίνα και τη διαχείριση της νέας υπερδύναμης. Τούτο ίσως εξηγεί και τη σκληρή μάχη που διεξάγεται στο παρασκήνιο και αναμένεται να καταλήξει σε αποτέλεσμα εντός του Μαρτίου. Από την άποψη αυτή, η διεκδίκηση της κυρίας Διαμαντοπούλου συνιστά αναμφίβολα επιτυχία”.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα μνημόνια και το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ… στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα, από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ στα μνημόνια, εξελίχθηκε σε παράδειγμα

ΟΟΣΑ: Ανθεκτική η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Στο 1,9% το 2026 – Στο 2% το 2027

Την διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρά την κρίση στη

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών το δ’ τρίμηνο του 2025

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος στον ΟΟΣΑ