ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να ακυρώσει το Obamacare

8 λεπτά ανάγνωση
17 Ιουνίου 2021

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε σήμερα να ακυρώσει τον νόμο-ναυαρχίδα του Μπαράκ Ομπάμα για την ασφάλεια υγείας, το επονομαζόμενο Obamacare, διατηρώντας την κάλυψη υγείας εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η απόφασή του, που ελήφθη με την πλειοψηφία επτά δικαστών εκ των συνολικά εννέα, αποτελεί ένα εκ των υστέρων πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να καταργηθεί ο εμβληματικός νόμος του προκατόχου του.

Η απόφασή τους, η τρίτη που αφορά τον συγκεκριμένο νόμο, βασίζεται σε μία παράμετρο της διαδικασίας: σύμφωνα με τους ίδιους, το Τέξας και άλλες Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, που εισήγαγαν την προσφυγή, δεν νομιμοποιούνταν να το κάνουν.

Ο νέος Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε κρίνει «σκληρή» αυτήν την ύστατη απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να ακυρώσουν έναν νόμο, που αποδείχθηκε χρήσιμος, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Στην αρχική μορφή του, το Obamacare υποχρέωνε όλους τους Αμερικανούς, ακόμη κι εκείνους με καλή υγεία, να συνάψουν μια ασφάλεια ειδάλλως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με οικονομικές κυρώσεις και ανάγκαζε τις εταιρείες να ασφαλίζουν όλους τους πιθανούς πελάτες, όποια κι αν ήταν η κατάσταση της υγείας τους.

Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να προσφερθεί μια ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς, που δεν διέθεταν έως εκείνη τη στιγμή, όμως οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.

Η πρώτη προσφυγή τους στοχοθετούσε επομένως αυτήν την «ατομική εντολή». Το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε το 2012, εκτιμώντας πως οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φόροι και δικαιολογούσαν την παρέμβαση του κράτους.

Κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να καταργήσει τον νόμο στο Κογκρέσο, όμως ηττήθηκε. Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατάφεραν, εντούτοις, να τον τροποποιήσουν το 2017 και μηδένισαν τα πρόστιμα για την έλλειψη ασφάλισης.

Πολλές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες προσέφυγαν εκ νέου στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ο νόμος δεν ισχύει πλέον. Τον Δεκέμβριο του 2018, ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας τους δικαίωσε: «ο ακρογωνιαίος λίθος» του νόμου είχε εξαλειφθεί, ολόκληρος ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, είχε αποφασίσει τότε.

Αυτήν την απόφαση ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Δεν διευθετήσαμε το ερώτημα της εγκυρότητας του νόμου, όμως το Τέξας και οι άλλοι ενάγοντες δεν είναι αρμόδιοι για να το θέσουν», έγραψε ο προοδευτικός δικαστής Στίβεν Μπρέγιερ, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των συναδέλφων του.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά οχήματα ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε ξανά σε ένα από τα αγαπημένα του όπλα.

Πετρέλαιο: Έντονες διακυμάνσεις με «εκτόξευση» και απότομη αποκλιμάκωση

Η διεθνής αγορά ενέργειας κατέγραψε μία από τις πιο νευρικές συνεδριάσεις των

Εκτίναξη στις τιμές καυσίμων στις ΗΠΑ – Στο κόκκινο λόγω γεωπολιτικής κρίσης

Οι τιμές της βενζίνης στα πρατήρια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν φθάνοντας στο υψηλότερο