ΙΕΛΚΑ: Στο 2,23% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο

3 λεπτά ανάγνωση
7 Μαΐου 2026

Στο 2,23% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο 2025, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ο δείκτης τιμών Απριλίου 2026 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο 2026 είναι μειωμένος κατά 0,21%. Συνολικά το κυλιόμενο 12μηνο (Μάιος 2025-Απρίλιος 2026) καταγράφει αύξηση 1,79%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ήμισυ της πληθωριστικής πίεσης οφείλεται στην κατηγορία των νωπών φρούτων και λαχανικών, η οποία το τελευταίο δίμηνο επηρεάζεται από τις κακές καιρικές συνθήκες και την εποχικότητα. Οι υπόλοιπες κατηγορίες παρουσιάζουν συγκριτικά πολύ μικρές διακυμάνσεις. Ο συνολικός πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο 2026 εξαιρουμένης της κατηγορίας των νωπών φρούτων και λαχανικών είναι κάτω του 1%.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών τον Απρίλιο 2026 σε σχέση με τον Απρίλιο 2025 καταγράφονται στις κατηγορίες: είδη μίας χρήσης, οικιακά και είδη πάρτυ (-3,08%), κατεψυγμένα (-2,73%), αυγά, βούτυρα, ζωμοί (-1,78%), ζύμες νωπές και κατεψυγμένες (-1,37%), τροφές και είδη για κατοικίδια (-1,32%). Οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτακτες ειδησεις Ελλαδα

Πτώση για τον χρυσό μετά την άνοδο του πετρελαίου και τις νέες εντάσεις ΗΠΑ – Ιράν

Πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές χρυσού.

Νέα ανησυχία στις αγορές για πληθωρισμό και επιτόκια από Fed και ΕΚΤ

Έντονος προβληματισμός επιστρέφει στις διεθνείς αγορές.

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού – Πιέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων.