JPMorgan: Τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων το 2023

3 λεπτά ανάγνωση
1 Νοεμβρίου 2022

Στους αναλυτές της Wall Street που εκτιμούν ότι ο πλέον επιθετικός κύκλος αύξησης επιτοκίων παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες πλησιάζει στο τέλος του, προστέθηκε και ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan Chase.

Ειδικότερα, όπως έγραψε σε σημείωμα χτες ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων αγορών της αμερικανικής τράπεζας και η ομάδα του, η αλλαγή τόνου από την ΕΚΤ, η υποχώρηση των δημοσιονομικών πιέσεων στη Βρετανία και η μείωση του ρυθμού των αυξήσεων σε Καναδά και Αυστραλία ενισχύουν την αισιοδοξία ότι ο παγκόσμιος κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα μπορούσε να τελειώσει στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μετά από ακόμα γιγαντιαία αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης (0,75%) που θεωρείται ότι θα ανακοινώσει αύριο η Fed, ομοσπονδιακή τράπεζα στη συνέχεια πιθανώς θα προχωρήσει σε μία αύξηση 50 μ.β. (0,5%) τον Δεκέμβριο και έπειτα σε μία ακόμα μικρότερη 25 μ.β. το πρώτο τρίμηνο του 2023 που θα θέσει τέλος στον τρέχον κύκλο.

Ωστόσο, η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων δεν σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παρατήσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, προειδοποιούν οι αναλυτές της JPMorgan υπό τον Μ. Κολάνοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: «Πάγωμα» επιτοκίων στο 2,5% – Τί σημαίνει για δάνεια και οικονομία

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επιλέγοντας στάση αναμονής μετά τις

Επιτόκια: Παύση από τη Fed, στο επίκεντρο η ΕΚΤ – Ο πληθωρισμός κρατά ανοιχτές τις αυξήσεις

Η Fed κράτησε τα επιτόκια στο 3,75%–4%, επιλέγοντας να περιμένει περισσότερα στοιχεία

Fed, ΕΚΤ και BoJ στη σκιά του πετρελαίου – Η εβδομάδα που κρίνει επιτόκια και αγορές

Η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφασίζουν αυτή την