«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για Τουρκία

3 λεπτά ανάγνωση
23 Δεκεμβρίου 2013

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο απότομης επιβράδυνσης ή διακοπής στις εισροές κεφαλαίων και ότι η αποτυχία αντιμετώπισης των ανισορροπιών θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Σε έκθεσή του, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις συστάσεις προς την Τουρκία να προχωρήσει στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ώστε να συγκρατηθεί το τεράστιο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η πιστωτική επέκταση με «υπερβολικούς» ρυθμούς.

«Δεδομένου του μεγέθους του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, μια απότομη διακοπή στις εισροές κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% φέτος και 3,5% το 2014, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 7,2% του ΑΕΠ το 2014, από 7,4% που αναμένεται φέτος.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Forza Grecia! Χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό χρέος το 2026

Χρονιά ορόσημο για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει το 2026 καθώς η

Ευρώπη: Σκιά επιβράδυνσης στην ανάπτυξη – Πιέσεις από ενέργεια και επιτόκια

Αυξανόμενη ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική