Κερέ: Οι αγορές θα είναι πιο δύσκολες από τους θεσμούς

5 λεπτά ανάγνωση
5 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν θα είναι ευκολότερος ο «διάλογος» της Ελλάδας με τους επενδυτές από εκείνον με τους θεσμούς, προειδοποιεί ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Στην πρώτη τοποθέτηση στελέχους της ΕΚΤ μετά τη λήξη του μνημονίου, ο Κερέ τονίζει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή των υπαναχωρήσεων είναι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του μεσοπρόθεσμα, αλλά παραμένουν κίνδυνοι μακροπρόθεσμα.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Κερέ θέτει ακόμη θέμα βελτίωσης της διακυβέρνησης των τραπεζών καλώντας την κυβέρνηση να απόσχει από πρακτικές επηρεασμού των πιστωτικών τους αποφάσεων, ενώ σημειώνει ότι παρά την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, η ποιότητα κεφαλαίων τους είναι χαμηλή εξαιτίας των αναβαλλόμενων φόρων.

Ο ίδιος θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος αλλά και οι περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών. «Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να μην προσπαθούν να επηρεάσουν τις πιστωτικές αποφάσεις των τραπεζών, αλλά αντιθέτως να επικεντρωθούν στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας τους» σημειώνει ο κ. Κερέ.

Για το ζήτημα της μείωσης ή μη των συντάξεων, ο Κερέ τονίζει ότ για την ΕΚΤ πρωταρχική σημασία έχει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη και κάνει ειδική αναφορά στην άμεση φορολογία.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΝΤ: Θεαματική μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2031 – Κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών

Σε τροχιά εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις

Ακρίβεια χωρίς φρένο: Η νέα πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η ακρίβεια δεν υποχωρεί – απλώς αλλάζει μορφή.

Στασιμοπληθωρισμός στην Ευρώπη: Ο εφιάλτης της οικονομίας επιστρέφει

Ανησυχία προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία η αυξανόμενη πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού.