Κέρι: Ελπίζω σε πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

4 λεπτά ανάγνωση
12 Ιανουαρίου 2015

Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατά τις συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη Γενεύη.

“Στη συνάντηση πρόκειται πρώτα να γίνει ένας απολογισμός και στη συνέχεια να δοθούν κατευθύνσεις στις ομάδες μας και, ελπίζουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος”.

Οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν προσπαθούν να καταλήξουν μέχρι την 1η Ιουλίου σε μια συνολική συμφωνία για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μετά τη συνάντηση αυτή, πολυμερείς διαπραγματεύσεις αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) και της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 18 Ιανουαρίου.

Η ομάδα 5+1 ζητεί το Ιράν να περιορίσει τις ικανότητες εμπλουτισμού ουρανίου ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. Το Ιράν, που επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά μη στρατιωτικό χαρακτήρα, διεκδικεί πλήρη δικαιώματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί την άρση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.

Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί επανέλαβε χθες τη θέση της χώρας του, κυρίως την άρνησή της να αποποιηθεί το δικαίωμά της στον εμπλουτισμό ουρανίου, που κρίνει απαραίτητο για τις ανάγκες της.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρυσός: Ράλι μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο χρυσός, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ

Α. Σπυρόπουλος: «Οικονομικά η χώρα μας θα πληρώσει σε μεγάλο βαθμό τον πόλεμο»

Ο Α. Σπυρόπουλος επέλεξε να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα απαισιόδοξο σενάριο για την

Ο πόλεμος (Ισραήλ–Ιράν) και η τρύπα στο… βουνό!

Ο πόλεμος είναι ένδειξη ευφυΐας ή ακραίας βλακείας; Ο πόλεμος δεν λύνει