Λιγότερο από 1% του ΑΕΠ ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

4 λεπτά ανάγνωση
29 Μαρτίου 2013

Ο αντίκτυπος της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, εκτιμά η Credit Suisse υποστηρίζοντας πως το «κούρεμα» στα κεφάλαια των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι εμπορικοί δεσμοί με την Κύπρο ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις και στην ελληνική οικονομία.

Όπως εκτιμά ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι μεγάλος, πιθανότατα λιγότερο από 1%, αλλά προειδοποιεί πως ενδέχεται να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν εάν τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο πυροδοτούσαν μια νέα φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, απειλώντας την προοπτική ανάκαμψης, ενώ διακρίνει κίνδυνο οι εξελίξεις στην Κύπρο να απειλήσουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ενισχύοντας το αντιμνημονιακό αίσθημα και δυσχεραίνοντας την εφαρμογή του προγράμματος.

«Δεν αρκούν τα 10 δισ. για την Κύπρο»

Για την Κύπρο ο διεθνής οίκος αναμένει ύφεση 12% φέτος και 6% το 2014, ενώ προβλέπει ανεργία άνω του 20%. Προειδοποιεί πως η βαθιά ύφεση θα καταστήσει δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και ίσως να προκαλέσει μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, ενώ το Μνημόνιο της Κύπρου δεν θα έχει την ίδια πολιτική και κοινωνική στήριξη που είχε πριν από μερικές εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει πως ότι τα 10 δισ. ευρώ έως το 2016 πιθανότατα δεν θα αποδειχθούν αρκετά και χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και

ΔΝΤ: Θεαματική μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2031 – Κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών

Σε τροχιά εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις