Μαξίμου: Οι οκτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους

6 λεπτά ανάγνωση
1 Ιανουαρίου 2018

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέλεξε με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης να πάρει θέση για την αίτηση ακύρωσης ασύλου στον έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών μετά τη μεγάλη ένταση με την Άγκυρα αλλά και την αναστάτωση που προκλήθηκε εντός το της χώρας. Σε κάθε περίπτωση τονίστηκε ότι «οι οκτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους».

Συγκεκριμένα έγραψε:

Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος.

1. Ο Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής  της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία. 

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΔ: Συσπείρωση πριν το συνέδριο – Το παρασκήνιο και οι αποφάσεις Μητσοτάκη

Σε πλήρη εκλογικό συναγερμό εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία.

Διπλή στρατηγική για τρίτη θητεία – Συνταγματική Αναθεώρηση και «Πισσαρίδης 2» στο επίκεντρο

Με ξεκάθαρο προσανατολισμό προς το 2030, η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα και διαμορφώνει

ΝΔ: Έντονο παρασκήνιο και εσωκομματικές τριβές – Ο ρόλος Σκέρτσου και οι ισορροπίες Μαξίμου

Έντονο παρασκήνιο και εύθραυστες ισορροπίες καταγράφονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.