Μειώθηκε τον Οκτώβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA

2 λεπτά ανάγνωση
19 Νοεμβρίου 2013

Στα 70,36 δισ. ευρώ υποχώρησε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών τον Οκτώβριο από τους μηχανισμούς ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA), από τα 72,78 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος τον Οκτώβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μειώθηκε στα 62,5 δισ. ευρώ από 63,82 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτοχρόνως υποχώρησε και η άντληση ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος στα 7,86 δισ. ευρώ από 8,96 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο.

Η μείωση αυτή της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών αντανακλά κατά κύριο λόγο την συνεχιζόμενη απομόχλευση των πιστωτικών ιδρυμάτων, με την περαιτέρω μείωση των χορηγήσεων. Αντιθέτως, στο μέτωπο των καταθέσεων δεν παρατηρείται επιστροφή των κεφαλαίων.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π. Μαρινάκης: «Ακούω βερεσέ όσα λέει ο Τσίπρας – Έβαλε πάνω από τριάντα νέους φόρους»

Η δήλωση του Π. Μαρινάκη βάζει ξανά τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο

Γιατί η ΕΚΤ θα αυξήσει και άλλο τα επιτόκια φέτος

Η αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική δεν θα

ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% – Αναθεωρεί επί τα χείρω προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.