Κ. Μητσοτάκης: Ισορροπία με βουλευτές και επιτελικό κράτος

5 λεπτά ανάγνωση
30 Απριλίου 2026

Σε λεπτές ισορροπίες κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει στο μοντέλο του «επιτελικού κράτους», χωρίς όμως να επιλέγει τη ρήξη με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ασκούν ανοιχτά κριτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διατηρήσει μια στρατηγική «διπλής ανάγνωσης»: στήριξη στο κυβερνητικό μοντέλο από τη μία, αποσυμπίεση της εσωκομματικής έντασης από την άλλη.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σαφή όρια μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, στέλνοντας μήνυμα ότι οι βουλευτές αποτελούν κρίσιμους κρίκους της πολιτικής αλυσίδας, όχι όμως συγκυβερνώντες. Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αποτραπεί ένα άτυπο καθεστώς πίεσης προς το Μαξίμου από «γαλάζιους» βουλευτές.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη υπερασπίζονται έντονα το μοντέλο διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ψηφιακή μετάβαση μέσω gov.gr και κρίσιμες πολιτικές ασφάλειας αποτελούν απτά αποτελέσματα της κεντρικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν υποχωρούν. Βουλευτές εμφανίζονται «προβληματισμένοι», ενώ δεν αποκλείονται νέες δημόσιες παρεμβάσεις, ιδίως ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ο. στις 7 Μαΐου και του συνεδρίου στις 15 Μαΐου. Στο παρασκήνιο, η δυσαρέσκεια εστιάζει και σε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία θεωρούνται εύκολοι στόχοι.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς θα κρίνει αν η εσωκομματική πίεση θα αποκλιμακωθεί ή θα ενταθεί, επηρεάζοντας τη συνοχή της κυβέρνησης.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χ. Ρώπα: «Δε θεωρώ ταλαντούχο τον Κ. Μητσοτάκη σε αυτό που κάνει, φαίνεται ότι δεν ήταν δική του επιθυμία»

Η Χρύσα Ρώπα δήλωσε ότι δεν θεωρεί ταλαντούχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην

Α. Γεωργιάδης: «Ο Λαζόπουλος στην πραγματικότητα θέλει να πέσει ο Μητσοτάκης, τίποτα άλλο»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Λάκη Λαζόπουλου, υποστηρίζοντας ότι βασικός

Α. Δρυμιώτης: «Είχα πει ότι και πριν και μετά την ΔΕΘ ο Μητσοτάκης θα είναι αυτοδύναμος»

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης βλέπει νέα αυτοδυναμία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος