Μοσκοβισί: Άμεση ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης χωρίς περιττά δράματα!

6 λεπτά ανάγνωση
25 Σεπτεμβρίου 2017

Την ανάγκη να κλείσει “ομαλά”, γρήγορα και “χωρίς περιττό δράμα” η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, στην ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του επιτρόπου Οικονομίας, για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έχει ως εξής:

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% πέρυσι και το 2017 έχουμε προβλέψει έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έχει διάρκεια. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.

Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν βούλησή του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής φέτος η ανάκαμψη είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι επιτέλους είναι στο χέρι μας.

Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Κ. Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

Την πεποίθηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο, εξέφρασε ο

Κ. Πιερρακάκης: «Τεράστιος κίνδυνος» ενεργειακής κρίσης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προειδοποιεί για τεράστιο κίνδυνο στην οικονομία και ζητά στήριξη