Νέα NAVTEX της Τουρκίας ανήμερα των εθνικών επετείων Ελλάδας και Τουρκίας

6 λεπτά ανάγνωση
24 Οκτωβρίου 2020

Κι ενώ χθες το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  Γενς Στολντενμπεργκ «επιβεβαίωνε» πως Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες των εθνικών επετείων των δύο χωρών -28 Οκτωβρίου για τη Ελλάδα και 29 Οκτωβρίου για την γειτονική χώρα- η Άγκυρα έκανε στροφή 180 μοιρών και εξέδωσε νέες navtex 

Πιο συγκεκριμένα, ο Υδρογραφικός και Ωκεανογραφικός Σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX για ασκήσεις στις 27 και 28 Οκτωβρίου.

Οι δυο από αυτές βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων δίπλα στις ακτές της γειτονικής χώρας και αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο στην περιοχή της Φοινίκης ενώ η τρίτη βρίσκεται στις ακτές τις Αλεξανδρέττας.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Νωριτερα, την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε η ελληνική πλευρά, με σχετικό διάβημα, για τη νέα τουρκική Navtex.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «O Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε νωρίτερα σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας, στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, τόνισε πως όσο η Άγκυρα επιμένει σε ενέργειες που προκαλούν, δεν πρόκειται να διεξαχθούν συζητήσεις. 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και

ΔΝΤ: Θεαματική μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2031 – Κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών

Σε τροχιά εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις