OOΣΑ: Μεταρρυθμίσεις για ετήσιο όφελος 5,2 δισ. ευρώ

4 λεπτά ανάγνωση
28 Νοεμβρίου 2013

Τον Ιανουάριο θα παραδοεθί η μελέτη του ΟΟΣΑ για τη μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο. Στόχος είναι η άμεση μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%, σε 13 τομείς της οικονομίας, και συγκεκριμένα τις γεωργικές επιδοτήσεις, τους ετήσιους ισολογισμούς, το εταιρικό δίκαιο, την ενέργεια, το περιβάλλον, την αλιεία, την ασφάλεια τροφίμων, τη φαρμακευτική νομοθεσία, τις δημόσιες συμβάσεις, τις στατιστικές, το φορολογικό δίκαιο (ΦΠA), τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τις εργασιακές σχέσεις.

Aπό την έως τώρα «χαρτογράφηση» έχουν εντοπισθεί πάνω από 4.500 εν δυνάμει διοικητικά βάρη. Έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στην Eλλάδα αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ το κόστος στην Eλλάδα -το υψηλότερο μεταξύ των 27 μελών της E.E.- εκτιμάται ότι επιβαρύνει το AEΠ σε ποσοστό 6,8%.

Προτείνονται ακόμη η επιμήκυνση ισχύος της παραγωγικής άδειας για ιχθυοκαλλιεργητές, η κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Yπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου την ίδια ημέρα υποβολής, καθώς και η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα ειδικών τουριστικών εγκαταστάσεων αν ο ενδιαφερόμενος δεν επιχορηγείται για την επένδυσή του.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού – Πιέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Eurostat: Στο 4,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Στο 4,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2026,

ΔΝΤ: Παράδειγμα για άλλες χώρες η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα

Έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης ως βασικό παράγοντα