Όχι στο «κούρεμα», ναι στην ελάφρυνση του χρέους

6 λεπτά ανάγνωση
28 Απριλίου 2014

Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο „κούρεμα“ του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε σε προεκλογική του ομιλία, στο Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.

«Το Eurogroup θα πρέπει τώρα να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα»

«Τότε οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης «είχαν υποσχεθεί ελαφρύνσεις κατά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός ο όρος εκπληρώθηκε», υπενθυμίζει σε σχετική ανταπόκριση από το Μπραουνσβάιγκ η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Το Eurogroup θα πρέπει τώρα να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων», πρότεινε στην ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Tο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους θα επιστρέψει

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται σχόλιο της Ρουθ Μπέρσενς, με τίτλο «Ζεστά και κρύα ντους για την Αθήνα». Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι το ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους θα επιστρέψει αναπόφευκτα στην ημερήσια διάταξη. «Για τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστο…, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε πλήρως τους δημόσιους πιστωτές. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση για πρώτη φορά να θυσιαστούν οικονομικά για την Ελλάδα».

Η Μπέρσενς εκτιμά ότι αντί για το “αντιδημοφιλές” κούρεμα χρέους (σ.σ. Deutsche Welle: εννοεί το ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους), αρχικά θα γίνει στο μέλλον λόγος για χαμηλότερα επιτόκια. «Πίσω από μία μείωση των επιτοκίων μπορεί κανείς να κρύψει και ένα κούρεμα χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα αυτό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές», καταλήγει η γερμανίδα αναλύτρια.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και