«Παγώνει» η Γερμανία την εκταμίευση της τελευταίας δόσης – ζητά ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ

4 λεπτά ανάγνωση
12 Ιουλίου 2018

Η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ προς την Ελλάδα καθώς ζήτησε περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων- όσο είναι και το δημοσιονομικό κόστος της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ – ένα μέτρο που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας μετά την λήξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ενδεικτικό του ότι η απόφαση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε πάρει το «πράσινο φως» του Eurogroup.

Στο σημερινό Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα  καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων και πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία είναι για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων» .

Οσον αφορά τις συντάξεις σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι:

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και