Παράθυρο για ελάφρυνση του χρέους από το ΔΝΤ

6 λεπτά ανάγνωση
3 Σεπτεμβρίου 2015

Παράθυρο για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους έστειλε σήμερα Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.

«Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω πως [η ελάφρυνση] δεν θα γίνει, όμως θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την πρώτη ενημέρωση δημοσιογράφων μετά το καλοκαίρι, στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα, και το επαναβεβαίωσε σήμερα, πως η ελάφρυνση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη, πρωτίστως η Γερμανία, θεωρούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως απαραίτητη και έχουν δηλώσει αισιόδοξα πως το Ταμείο τελικά θα επωμιστεί μέρος του χρηματοδοτικού βάρους, συνολικού ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μάρεϊ υπογράμμισε ωστόσο πως πέραν της «σημαντικής ελάφρυνσης» του χρέους το ΔΝΤ θα πρέπει να δει και την υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις-κλειδιά έχουν μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

Απέφυγε ωστόσο να πει αν το ΔΝΤ φοβάται για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λόγω της κάλπης. «Δεν χρειάζεται να εικοτολογήσουμε», είπε, προσθέτοντας πως το Ταμείο παραδοσιακά δεν σχολιάζει πολιτικές διαδικασίες σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο κ. Μάρεϊ αποσαφήνισε πάντως πως το Ταμείο ήδη συνεργάζεται σε «τεχνικό επίπεδο» με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση, «όποια κι αν είναι».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι δεν βλέπει την Ελλάδα να τίθεται ως θέμα στη διήμερη σύνοδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20, που αρχίσει την Παρασκευή στην Άγκυρα της Τουρκίας.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και