Πετρέλαιο: Άλμα τιμών μετά την επίθεση στο Ντουμπάι – Πάνω από 100$ το WTI

4 λεπτά ανάγνωση
31 Μαρτίου 2026

Νέα ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, μετά την επίθεση που αποδόθηκε στο Ιράν εναντίον δεξαμενόπλοιου στο Ντουμπάι.

Το περιστατικό προκάλεσε πυρκαγιά, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ωστόσο ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας.

Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα, με το Brent να ενισχύεται κατά 2,05% στα 109,59 δολάρια το βαρέλι και το WTI να σημειώνει άνοδο 2,96%, φτάνοντας τα 105,93 δολάρια. Η νέα αυτή άνοδος επιβεβαιώνει το κλίμα έντονης μεταβλητότητας που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το WTI ξεπέρασε εκ νέου το όριο των 100 δολαρίων, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου. Το επίπεδο αυτό θεωρείται κρίσιμο, καθώς σηματοδοτεί αυξημένες πιέσεις στο κόστος ενέργειας παγκοσμίως.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, που θα μπορούσε να επηρεάσει κρίσιμες θαλάσσιες οδούς μεταφοράς πετρελαίου. Οποιαδήποτε διαταραχή στην προσφορά ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Παράλληλα, η άνοδος του πετρελαίου αναμένεται να μετακυλιστεί σε καύσιμα, μεταφορές και τελικά στην καθημερινότητα των καταναλωτών, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής.

Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς κάθε νέο επεισόδιο μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω ράλι τιμών.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρ. Σεβαστίδης: «Πρόσωπα με βουλευτική ασυλία εργαλειοποιούν τη δίκη των Τεμπών και ”πουλάνε” σόου»

Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης καταγγέλλει ότι ορισμένα πρόσωπα, καλυπτόμενα από βουλευτική ασυλία, επιχειρούν

Γ. Παπαχρήστος: «Ο Τσίπρας θα διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Πότε θα ανακοινώσει το κόμμα του»

Ο Γιώργος Παπαχρήστος εκτιμά ότι η επόμενη κίνηση του Αλέξης Τσίπρας θα

Ακρίβεια: Σε συναγερμό η κυβέρνηση – Πλαφόν και αυστηροί έλεγχοι στην αγορά

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η κυβέρνηση απέναντι στο ενδεχόμενο νέου κύματος