Προκαταρκτική εξέταση για μη πολιτικά πρόσωπα του «σχεδίου Βαρουφάκη»

4 λεπτά ανάγνωση
29 Ιουλίου 2015

Εντολή για διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά μη πολιτικά πρόσωπα, έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Η έρευνα στρέφεται αποκλειστικά στην ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που τυχόν ενεπλάκησαν στο αποκαλούμενο “Plan B» που ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι σχεδίαζε για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκαν, από χθες Τρίτη, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τόσο οι μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον συγκεκριμένο σχεδιασμό όσο και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση πρέπει να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος, παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κλπ. Οι μηνυτές ζητούν, επίσης, να διερευνηθεί αν οι εμπλεκόμενοι συνιστούν «εγκληματική ομάδα».
Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ. Ντζούρας.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα μνημόνια και το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ… στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα, από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ στα μνημόνια, εξελίχθηκε σε παράδειγμα

Η Ελλάδα επιταχύνει τη μείωση του χρέους – Έγκριση για πρόωρη αποπληρωμή €6,94 δισ.

Τα διοικητικά συμβούλια των ESM και EFSF ενέκριναν την πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού – Πιέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων.