Προς αναζήτηση ρευστότητας το ΥπΟικ

4 λεπτά ανάγνωση
23 Απριλίου 2015

Σε επιχείρηση εντοπισμού και αξιοποίησης ρευστών διαθεσίμων όλων των δημοσίων φορέων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις στοιχειώδεις ταμειακές υποχρεώσεις του κράτους.

Το υπουργείο Οικονομικών με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιχειρεί να συγκεντρώσει ρευστό από το ασφαλιστικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και τις ΔΕΚΟ, γεγονός που προκαλεί τις ισχυρές αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και φορέων για τη διαδικαστική επιλογή της Πράξης, άλλα και την ουσία της ρύθμισης.

Παράλληλα μια άλλη πηγή ρευστού που φαίνεται πως θα εξαντλήσει η κυβέρνηση είναι τα μερίσματα των δημοσίων επιχειρήσεων.

Σε ταμειακή αδυναμία του κράτους από τις 22 έως και τις 27 Απριλίου, απέδωσε ο Δημήτρης Μάρδας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου επανέλαβε ό,τι είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το κενό αυτό δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από τα έσοδα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή του ΦΠΑ καθώς πληρώνονται 29 με 30 του μήνα.

Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε επιτομή του επείγοντος, του εκτάκτου και του άκρως σημαντικού γεγονότος την επιλογή της κυβέρνησης.

«Το κάνουμε για να έχουμε μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση στην ρευστότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα η κυβέρνηση έκανε «ένα βήμα πίσω» και αποδέχθηκε την ακρόαση φορέων, την Πέμπτη (στις 18.30), στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συμφωνήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και