Ρούμπιο σε Φιντάν για Συρία: Είμαστε υπέρ της πολιτικής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς

3 λεπτά ανάγνωση
24 Ιανουαρίου 2025

Για πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία έκανε λόγο ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Χακάν Φιντάν, τη χώρα του οποίου χαρακτήρισε “σύμμαχο-κλειδί”.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρούμπιο υπογράμμισε την “ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία και να διασφαλιστεί ότι η νέα κυβέρνηση θα αποτρέψει τον κίνδυνο η χώρα να μετατραπεί σε πηγή διεθνούς τρομοκρατίας”.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη των δυο ΥΠΕΞ έγινε την Τετάρτη.

Τα σχόλια αυτά του κ. Ρούμπιο αντηχούν αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Ο προκάτοχός του, Άντονι Μπλίνκεν, είχε χρησιμοποιήσει την ίδια φρασεολογία κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή τον περασμένο μήνα, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την 8η Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία απειλεί εδώ και εβδομάδες να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση για να απομακρύνει από τα σύνορα τους Σύρος Κούρδους μαχητές.

Ακόμη, οι δυο υπουργοί συζήτησαν για την προσπάθεια να υπάρξει “διαρκής και αξιοπρεπής ειρήνη ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΝΤ: Παράδειγμα για άλλες χώρες η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα

Έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης ως βασικό παράγοντα

Ενεργειακό σοκ στις αγορές: Brent και WTI εκτοξεύονται λόγω Ορμούζ και Μέσης Ανατολής

Ισχυρές πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι διεθνείς αγορές ενέργειας.

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών το δ’ τρίμηνο του 2025

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος στον ΟΟΣΑ