Σε ιστορικά χαμηλά τα 10ετή Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, πάνω από 9% η Ελλάδα

5 λεπτά ανάγνωση
2 Ιανουαρίου 2015

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έπεσαν το πρωί της Παρασκευής οι αποδόσεις των 10ετώμν ομολόγων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, λόγω αυξημένης ζήτησης από επενδυτές που εμφανίστηκαν στο τέλος της εορταστικής περιόδου, κι ενώ η πολιτική αβεβαιότητα την Ελλάδα δεν φαντάζει να πλήττει το κόστος δανεισμού άλλων μελών της ευρωζώνης.

To επιτόκιο της Γαλλίας έπεσε στο 0,812%, της Ισπανίας στο 1,541% και της Ιταλίας στο 1,819%, σπάζοντας τα προηγούμενα χαμηλά ρεκόρ της Τρίτης. Το γερμανικό επιτόκιο δανεισμού έπεσε στο 0,536%, πολύ κοντά στο ρεκόρ της Τρίτης, που ήταν 0,535%. Οι αποδώσεις έχουν έκτοτε αυξηθεί ελαφρά.

Στον αντίποδα, το ελληνικό 10ετές στη δευτερογενή αγορά είναι σταθερά πάνω από 9%, και διαμορφώνεται στο 9,60% λίγο μετά τις 11:30.

Εν τω μεταξύ, με χαμηλό 4,5 ετών άνοιξε την πρώτη συνεδρίαση του 2015 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η νέα υποχώρηση του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010, έρχεται εν μέσω εντεινόμενων υποψιών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει για να ανακόψει την πτωτική πορεία του ήδη ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η στάση της ΕΚΤ τροφοδότησαν και τη στροφή προς τα ομόλογα των μεγάλων οικονομιών του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται η ηγεσία της ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015, ακόμα και με αγορά ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η επόμενη, πιθανώς κρίσιμη, σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού – Πιέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Eurostat: Στο 4,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Στο 4,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2026,

Αγορές σε συναγερμό: Πετρέλαιο στα $110 και φόβοι για νέα παγκόσμια κρίση

Σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο περιβάλλον κινούνται πλέον οι διεθνείς αγορές.