Σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου προχωρά το ΥΠΕΚΑ

4 λεπτά ανάγνωση
25 Σεπτεμβρίου 2014

Σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε, από 1ης Οκτωβρίου 2014 αποκτούν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή όλοι οι μη οικιακοί πελάτες (δηλαδή όλες οι επιχειρήσεις) που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου θα δραστηριοποιηθούν οι αντίστοιχες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Με τις τροποποιήσεις αυτές, περίπου 150 βιομηχανίες που βρίσκονται στις περιοχές των νέων ΕΠΑ, (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) αποκτούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες φυσικού αερίου που διενεργεί η ΔΕΠΑ, δηλαδή θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια.

Επιπλέον, από την ψήφιση του νόμου αποκτούν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου, εκτός των οικιακών, που βρίσκονται εκτός των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν οι ΕΠΑ. Δηλαδή, εκτός Αττικής Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκη. Οι οικιακοί πελάτες σε αυτές τις έξι περιοχές θα εξακολουθούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο αποκλειστικά από τις αντίστοιχες ΕΠΑ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΕΠΑ υποχρεούνται να επιτρέπουν την πρόσβαση Προμηθευτών στα Δίκτυα Διανομής τα οποία διαχειρίζονται, εφόσον αυτό απαιτείται για

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαία πτώση 23% στο ρεύμα – Οι ΑΠΕ «φρένο» στην ενεργειακή αστάθεια, πιέζει το φυσικό αέριο

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλμα τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την επίθεση στο South Pars – Συναγερμός στις αγορές

Άμεση ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας στις εξελίξεις στη Μέση

ΔΕΣΦΑ: Κανένα ζήτημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ευκαιρία για τη χώρα ο κάθετος διάδρομος

Η Ελλάδα δεν εισάγει φυσικό αέριο από την περιοχή του Κόλπου, συνεπώς