Στα $48,33 η τιμή του αργού

3 λεπτά ανάγνωση
7 Ιανουαρίου 2015

Κάτω από το «φράγμα» των 50 δολαρίων ανά βαρέλι έπεσε το πρωί της Τετάρτης το πετρέλαιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2009. Η τιμή της ποικιλίας West Texas έχει ήδη πέσει κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.

Η τιμή του αργού πετρελαίου κατέγραψε ελεύθερη πτώση το 2014, χάνοντας το 48% της αξίας του. Τον Ιούνιο, το κόστος του βαρελιού ανερχόταν στα 115 δολάρια.

Η μείωση των τιμών οφείλεται στη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το Δεκέμβριο τα κράτη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμείωτο το «ταβάνι» ημερήσιας παραγωγής τους. Τυχόν μείωση της παραγωγής από πλευράς ΟΠΕΚ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «φρένο» στην παγκόσμια υπερ-προσφορά, που υπερκαλύπτει κατά πολύ την παγκόσμια ζήτηση.

Σημαντικό ρόλο στην ως τώρα στάση του ΟΠΕΚ έχει διαδραματίσει η Σαουδική Αραβία, που παραδοσιακά μειώνει την παραγωγή της προκειμένου να εμποδίσει την πτώση των τιμών, όμως στην προκειμένη περίπτωση έχει επιμείνει στο αμετάβλητο της εξόρυξης.

Στον αντίποδα, η Βενεζουέλα πιέζει επίμονα για μείωση της παραγωγής ώστε να ανακάμψουν οι τιμές.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Σταθεροποιητικές τάσεις μετά τη διόρθωση – Διατηρούνται τα ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη

Με ήπια ανοδικές τάσεις κινούνται οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά την εκεχειρία στη ΜΑ – Στήριξη από τη μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων

Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές αξιολογούν τις

Τράπεζα Πειραιώς: Άνοδος στα αγροτικά εμπορεύματα με φόντο Κίνα, El Niño και περιορισμένα αποθέματα

Υπό την επίδραση της αναθεώρησης των προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική κινήθηκαν