Στα €6,4 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο 8μηνο – 1,7 εκατ. οφειλέτες υπό την απειλή κατάσχεσης

3 λεπτά ανάγνωση
12 Οκτωβρίου 2018

Κατά 849 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς την Εφορία τον Αύγουστο, καθώς πολλά νοικοκυριά δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το ποσοστό είσπραξης του φόρου φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε μόλις στο 44,3%, σαφώς χειρότερα από το ποσοστό εμπρόθεσμης καταβολής του ΦΠΑ ή του φόρο επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η «τρύπα» στον φόρο εισοδήματος προκάλεσε την μερίδα του λέοντος των νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, διογκώνοντας τις οφειλές των νοικοκυριών κατά 744 εκατομμύρια ευρώ μόνο τον Αύγουστο.

Τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη για ολόκληρο το πρώτο οκτάμηνο του έτους ξεπερνούν πλέον τα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν οι εκκρεμότητες προηγούμενων ετών οι οφειλές προς το κράτος ξεπερνούν τα 102,6 δισεκ. ευρώ.

Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια πολίτες εξακολουθούν να χρωστούν χρήματα στην Εφορία, αν και ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 133 χιλιάδες σε σχέση με τον Ιούλιο.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι περισσότεροι από 1,14 εκατομμύρια πολίτες που παραμένουν σε καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Ακόμα 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική
Χρηματικοοικονικες ενημερωσεις Ελλαδας

Συντάξεις Μαΐου 2026: Πότε πληρώνονται – Όλες οι ημερομηνίες για ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δημόσιο

Ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας η καταβολή των συντάξεων Μαΐου 2026, με

Ακρίβεια χωρίς φρένο: Η νέα πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η ακρίβεια δεν υποχωρεί – απλώς αλλάζει μορφή.