Στο 1,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην Ελλάδα

4 λεπτά ανάγνωση
19 Ιανουαρίου 2026

Ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, ενώ για την Ελλάδα η Eurostat επιβεβαίωση την αρχική της εκτίμηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε ρυθμό 1,9% ετησίως τον περασμένο μήνα, επιβραδύνοντας από το 2,1% του Νοεμβρίου και λίγο χαμηλότερα από το 2% της προκαταρκτικής εκτίμησης.

Στην Ελλάδα διατηρήθηκε ο ετήσιος ρυθμός 2,9% που είχε αναφερθεί προκαταρκτικά.

Στις επιμέρους συνιστώσες του ΔΤΚ στην ευρωζώνη, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,54 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από την κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά (+0,49 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,09 π.μ.) ενώ η ενέργεια λειτούργησε αποπληθωριστικά (-0,18 π.μ.).

Αμετάβλητη στο 2,3% ετησίως διατηρήθηκε η μέτρηση της Eurostat για τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, το πιο στενό μέτρο του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ως εκ τούτου θεωρείται πιο κατατοπιστικό για τις πληθωριστικές τάσεις.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ΔΤΚ έτρεξε με ρυθμό 2,3% ετησίως τον Δεκέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,4% ένα μήνα νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Goldman Sachs: Η γαλλική κρίση πιέζει το ευρώ – Πού βλέπει αναχώματα

Η GS προειδοποιεί: Οι πιέσεις στα γαλλικά ομόλογα απειλούν το ευρώ και

Γαλλία: Χρέος-ρεκόρ στο 119% του ΑΕΠ – Το δημοσιονομικό «τσουνάμι» απειλεί την Ευρώπη

Σε επικίνδυνη δημοσιονομική τροχιά κινείται πλέον η Γαλλία, καθώς το δημόσιο χρέος
Ειδησεις ελληνικου χρηματιστηριου

ΤτΕ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2026 – «Φωτιά» από ενέργεια και υπηρεσίες

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα Ιούλιο- Αύγουστο.