Στο 40% η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

4 λεπτά ανάγνωση
27 Απριλίου 2015

Πιθανότητα 40% η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δίνουν χρηματιστές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, από τους οποίου περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι η χώρα θα μπορούσε να παραμείνει στο ευρώ εάν αθετήσει πληρωμές χρέους της.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μίας ελληνικής εξόδου, οι προσδοκίες κυμαίνονται από το μηδέν έως το υψηλό του 75% στη δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 20 traders, σε σχέση με τον διάμεσο 28% σε δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Όμως, οι χρηματιστές, σύμφωνα με το Reuters, ήταν διχασμένοι στο κομβικό ζήτημα που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη – το εάν μπορεί να χάσει πληρωμές χρέους και να παραμείνει στο ευρώ.

Δώδεκα υποστήριξαν ότι η Ελλάδα μπορεί να αθετήσει πληρωμές και να παραμείνει στο νομισματικό μπλοκ ενώ οχτώ εκ των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν αρνητικά.

«Εάν χρεοκοπήσεις, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να αναμένει να τους αποπληρώσεις στο αρχικό νόμισμα σωστά; Και θα λειτουργείς ακόμη με το ίδιο νόμισμα» αναφέρει ένας trader. «Επομένως γιατί μία χρεοκοπία της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει την έξοδο από το ευρώ;».

Στον αντίποδα, υπάρχουν χρηματιστές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ εάν χρεοκοπήσει και έτσι βλέπουν μεγαλύτερη πιθανότητα μίας εξόδου.

«Θα υπάρχει πολύ μεγάλη απομάκρυνση από (άλλα) κράτη μέλη. Δεν θα θέλουν να συσχετίζονται με μία χώρα η οποία έχει αγνοήσει τους κανόνες κατάφορα» σημειώνει άλλος trader που έλαβε μέρος στη δημοσκόπηση του Reuters.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και