Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Μ. Βρετανίας

5 λεπτά ανάγνωση
14 Δεκεμβρίου 2020

Παρά το γεγονός ότι η πρόοδος είναι ελάχιστη, συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σήμερα το πρωί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των 27 κρατών μελών και την ειδική επιτροπή συντονισμού για το Βrexit στην Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στις συναντήσεις του με τους πρέσβεις των κρατών μελών και τους ευρωβουλευτές, τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη χθεσινή απόφαση που λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο -δηλαδή από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον- να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι υπάρχει μικρή πρόοδος σε ένα από τα τρία ανοικτά ζητήματα, αυτό του τρόπου επίλυσης των διαφορών, που απορρέουν από την συμφωνία εμπορίου – εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία. Αναφορικά με το άλλο μεγάλο θέμα, που είναι οι κανόνες ανταγωνισμού στην οικονομία και οι κρατικές ενισχύσεις, είπε ότι υπάρχει στασιμότητα. Αντίθετα σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης των Ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένο Βασιλείου έκανε λόγο για πισωγύρισμα στις συζητήσεις. Ο Ευρωπαίος επικεφαλής διαπραγματευτής αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ για τη διάρκεια τους είπε ότι δεν έχει νόημα να καθορίσουν προθεσμίες, δεδομένου ότι δεν αυτές έχουν τηρηθεί ποτέ. Όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, η μόνη προθεσμία είναι η 31η Δεκεμβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει εντελώς από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Υποχώρηση τιμών μετά τις δηλώσεις Τραμπ για εκεχειρία με το Ιράν

Σε τροχιά διόρθωσης οι τιμές του πετρελαίου.

Πετρέλαιο: Ήπια άνοδος με φόντο πιθανή παράταση εκεχειρίας ΗΠΑ–Ιράν

Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με την αγορά να παρακολουθεί

ΔΝΤ: Θεαματική μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2031 – Κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών

Σε τροχιά εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις