Το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Fed

3 λεπτά ανάγνωση
8 Οκτωβρίου 2014

Μια απότομη έξοδος της Fed από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων θέτει σε κίνδυνο απώλειες 3,8 τρισ. δολαρίων για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, τονίζει πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε απώλειες στις αγορές σταθερού εισοδήματος.

Το ΔΝΤ υπολογίζει το νούμερο των 3,8 τρισ. δολαρίων, εκτιμώντας πως θα υπάρξει μια απότομη προσαρμογή που θα οδηγήσει τα ασφάλιστρα διαρκείας (term premium) πίσω στα ιστορικά καθιερωμένα επίπεδα και θα εξομαλύνει τα ασφάλιστρα κινδύνου, με κινήσεις 100 μονάδων βάσης για το καθένα.

Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτούσε απώλειες πάνω από 8% και θα προκαλούσε σημαντικές αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές.

Οι ανησυχίες αυτές ανάγκασαν την Fed να ενισχύσει την επικοινωνία προς το κοινό μέσω καθιερωμένων συνεντεύξεων τύπου και προβλέψεων για την πορεία των επιτοκίων.

Αναλυτές και αξιωματούχοι εντός της Fed αναμένουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει εντός του 2015.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Forza Grecia! Χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό χρέος το 2026

Χρονιά ορόσημο για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει το 2026 καθώς η

Ευρώπη: Σκιά επιβράδυνσης στην ανάπτυξη – Πιέσεις από ενέργεια και επιτόκια

Αυξανόμενη ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

FED: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα επιτόκια – Τί περιμένουν οι αγορές

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται τα επιτόκια της Federal Reserve.