Τρέχουν για να… έχουν

9 λεπτά ανάγνωση
14 Οκτωβρίου 2016

Το δραματικό έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης ανέδειξε η παρουσία του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ στο Ευρωκοινουβούλιο.

Δεν ξένισε ότι ζήτησε επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων για να αισθανθούν άνετα οι εταίροι ότι τα μέτρα δεν θα αντιστραφούν μετά το μνημόνιο. Ούτε ότι επανέλαβε ότι η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Φρανκφούρτης εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αλλά ότι εξέφρασε αμφιβολίες για την πρόοδο στο ζήτημα των εσόδων τα οποία το 9μηνο βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ 1,2δισ€ πάνω από το στόχο.

Στην σκιά των δηλώσεων του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι η συλλογή των φόρων παραμένει πονοκέφαλος, ο Μπενουά Κερέ τόνισε στους Ευρωβουλευτές ότι για τους θεσμούς δεν είναι σαφές πόθεν προέρχονται τα επιπλέον έσοδα και ότι δεν θα στοιχημάτιζε ότι η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και τους τελευταίους μήνες του 2016, πολύ περισσότερο το 2017.

Τα μηνύματα αυτά έχουν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο προσέχει για να έχει. Γι’ αυτό και ετοιμάζει μέσα στον Οκτώβριο την κατάθεση 3 ν/σ που σκοπό έχουν να ενισχύσουν έτι περαιτέρω την ροή των εσόδων.

Το πρώτο έχει να κάνει με την καθολική επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Από την πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν μέρος συγκεκριμένο τμήμα των δαπανών τους – που θα κυμαίνεται από 10% έως 30% – με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες προκειμένου να απολαμβάνουν το αφορολόγητο όριο. Στην περίπτωση που δεν πιάνουν το όριο θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της διαφοράς. Το σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την εγκατάσταση συσκευών πληρωμής με κάρτα POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και κίνητρα σε αυτούς για να τα εγκαταστήσουν ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Πολλά ποντάρουν στο Οικονομικό επιτελείο και στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες προβλέπεται πληρωμή 50% έως 60% φόρου ανάλογα με το αν διενεργείται οικονομικός έλεγχος και σε ποιο στάδιο αυτός βρίσκεται. Επιπλέον προβλέπεται απαλλαγή από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Την τριάδα συμπληρώνουν οι ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίες. Θεωρείται βέβαιο πως θα δοθούν κίνητρα ώστε να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν καταθέσει όσο γίνεται περισσότεροι φορολογούμενοι. Συνήθως πρόκειται για κατόχους Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού άνω των 2.000 κυβικών και άνω των 10 ετών. Αυτό σημαίνει – καθώς στόχος είναι και η αύξηση των εσόδων – ότι θα επιβαρυνθούν οχήματα μεσαίου κυβισμού ηλικίας έως 10 ετών ενώ φαίνεται ότι θα μειωθούν και τα όρια ρύπων για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει μετά το 2010.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και